Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Artex Kunstenschool

School of the Arts, music school, dance school, theatre school and courses fine arts

Kunstlezing Van Gogh en Munch bij Artex

Cultuur

Op dinsdag 27 oktober vindt er bij Artex - Kunstenschool Texel een kunstlezing plaats over Van Gogh en Munch. De lezing wordt gegeven door kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. 

Het is dit jaar 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed. Het Van Gogh Museum in Amsterdam herdenkt dat passend met onder meer een bijzondere tentoonstelling over Vincent van Gogh en zijn Noorse collega-kunstenaar Edvard Munch (tentoonstelling van 25 september 2015 tot 17 januari 2016). De twee kunstenaars kenden elkaar niet, maar Munch, die tien jaar jonger was dan Van Gogh, erkende in de Nederlandse schilder een meester van formaat. In sommige schilderijen van zowel Munch als Van Gogh lijken de diepste roerselen van de ziel aan de oppervlakte te komen. Bovendien hadden zij beiden belangstelling voor de manier waarop hun schilderijen eruit zagen. Van Gogh veroorzaakte een revolutie met zijn felle kleuren en grove, zichtbare penseelstreken.

Zijn 'Sterrennacht' lijkt bijna te dansen. Hetzelfde geldt voor Munchs 'De schreeuw' waar je de gil bijna kunt horen. Artex verzorgt diverse lezingen met kunsthistorische inhoud, deze lezingen worden gegeven door de kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Hij gaf al eerder interessante lezingen voor Artex en doet dat ook regelmatig in Amsterdam. Krzysztof Dobrowolski-Onclin is cum laude afgestudeerd in kunstgeschiedenis en Franse letterkunde en heeft aan de universiteiten van Amsterdam, Parijs en Krakau gestudeerd.

De lezing op dinsdag 27 oktober start om 20:00 uur in de Voorspeelruimte van Artex en duurt 2 uur. De entree bedraagt €10,- per persoon inclusief koffie/thee/lekkers en een hand-out van de lezing. Reserveren is zeer gewenst: bel 313493 of mail naar info@artex-texel.nl

Afbeelding
Dwergvinvis gezien bij paal 17 Algemeen 9 uur geleden 6
Afbeelding
Nieuwe Texel Darts Trophy op De Krim Algemeen 12 uur geleden 5
Afbeelding
Nét niet voor Betsema in Boom Algemeen 13 uur geleden 3
Afbeelding
De Lezersfoto - Ochtendfile Algemeen 21 uur geleden 18
Afbeelding
Koreaanse detective in Cinema Texel Algemeen 2 dec, 16:00
Afbeelding
Zienswijzen als reddingsboei tegen maatregelen in Paraplubestemmingsplan verblijfsrecreatie Algemeen 2 dec, 14:00 4
Afbeelding
Boomsingel onderhoud langs Waalenburgerdijkje Algemeen 2 dec, 08:00 2
Afbeelding
Texel deze Week 1 december 2022 Algemeen 1 dec, 18:39