Logo texelsecourant.nl
Foto: Job Schepers
Blogs

Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles kud is

  Column

"Hey Job, kom je morgen even kijken op de OSG. We hebben onze examenstunt. Het is ook wel eens tijd voor wat positief nieuws."

Deze uitnodiging kwam binnen via één van de examenleerlingen op de OSG. Zo gezegd, zo gedaan en compleet volgens planning kwam ik om 13:00 uur aan bij de school. De eerste die ik tegenkwam was een enigszins nukkige - later wel weer ontdooide - conciërge. "Wat kom je doen, alles is alweer opgeruimd hoor. Anders zijn die leerlingen straks weg en sta ik er alleen voor." Binnen was het inderdaad alweer netjes. Maar mijn oog viel direct op de aangepaste tekst aan de muur. De creatieve leerlingen hadden wat letters afgeplakt. De tekst "Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is", was nu "Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles kud is." Ik moest er smakelijk om lachen. 

Je examenstunt is één van de hoogtepunten van de middelbare school. Eén keer heb je schijt aan alles, als alles goed gaat, ga je toch van die school af. "Wat willen ze doen dan?" Op de filmpjes die ik op mijn telefoon zag binnendruppelen gedurende de dag, bleek dat deze leerlingen zich flink uitgeleefd hadden. Lokalen waren verbouwd, het lokaal van een Feyenoord-docent was omgetoverd tot Ajaxlokaal, de spiegels zaten onder het scheerschuim, er lag overal confetti en zo kan ik nog wel even doorgaan. Toen ik aankwam was als gezegd alles al grotendeels opgeruimd.  

Foto: Maaike de Graaf . 

Wel netjes van ze. Wij sloten toen ik mijn eindexamen deed de directrice op in haar kamer en gingen wat anders doen. Had ze ook verdiend hoor. Wij waren namelijk hartstikke lief. De stemming op de OSG onder de leerlingen zat er goed in. Ze hadden er echt werk van gemaakt. De grote trap was omgetoverd tot glijbaan en er werd een heuse OSG-ar gehouden. Een eigen variant van de Oscars. De leraren konden prijzen winnen voor liefste glimlach of meest chaotische manier van lesgeven en zo waren er nog een aantal prachtige categorieën. Bovendien waren de gezonde snacks van de kantine ingeruild voor echte snacks! Ik geef ze volkomen gelijk. 
 
Foto: Maaike de Graaf .

Er is de afgelopen twee jaar veel gezegd en geschreven over onze middelbare school. Het is nu ook weer tijd om vooruit te kijken. Zonder dalen, kun je niet van de pieken genieten en het diepste dal moeten we toch wel hebben gehad nu. Het vertrouwen bij de leerlingen die ik sprak, zat er vast in. Net als positivisme. Tijdens het gesprek liep waarnemend rector Corrie Eriks net de trap af, een grote glimlach op haar gezicht. Ze had zich duidelijk vermaakt met de examenstunt. Dat 'haar' halve school was verbouwd, leek haar niet te deren. En zo hoort het ook, die ene keer per jaar. 

Er heerste een lekker sfeertje in de school en laten we hopen dat dit zo blijft. We zijn immers allen overtuigd van het belang van een middelbare school voor de leefbaarheid van het eiland. Dus examenkandidaten! Geven jullie het startsein van een positieve vibe? Heel veel succes met de examens! 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik vind het jammer dat de Sportraad ermee stopt.Reageren!