Logo texelsecourant.nl
Blogs

Ruim gewoon je eigen zooi op

  Column

Wethouder Edo Kooiman heeft gezien dat het goed was en dus is het strandseizoen geopend. Net als andere stranden in Nederland, leidt dat op Texel naast veel plezier ook tot een grote ergernis: het strand ziet er bij tijd en wijle uit alsof er een driedaags festival heeft plaatsgevonden. Ik denk dan: ruim gewoon je eigen pleuriszooi op of blijf lekker weg. 

Het klinkt wat lomp, maar dat is mij dan ook wel toevertrouwd. De discussie kwam van de week op Facebook weer op gang na bovenstaande foto van Jan van der Star, u weet wel: de reus van Noorderbad bij paal 20. Op deze foto zooi bij de Sluftergeul, verzameld op een hoop. Hartstikke mooi, als het vervolgens een keer opgehaald wordt. Maar dat is nu even niet mijn punt. Het gaat mij om de zooi die mensen achterlaten op strand zelf. Luiers, flesjes, blikjes, peuken en ga zo maar verder. Mensen moeten zich thuis voelen op Texel, maar als de strandgangers - waaronder net zo goed Texelaars - zich thuis zo gedragen, wil ik niet bij ze op bezoek. Texelaar of toerist, op het strand ben je te gast. En als je bij een ander in de tuin bent, gooi je toch ook niet alles op de grond? 

De hondenbezitters hebben een gezamenlijk kunstproject. Ze rapen - in de meeste gevallen - de poep wel op, omdat vervolgens op creatieve wijze in zakjes aan een hek te knopen. Het excuus: er staan geen prullenbakken op het strand. Pleur even een eind op. Op de meeste strandslagen staan bij de opgangen gewoon prullenbakken. Staan die er niet, neem het lekker mee naar huis. Iemand merkte bijna lacherig op dat mensen dat toch niet gingen doen. Waarom eigenlijk niet? Niemand heeft je verplicht een hond te nemen, draag dan ook de consequenties. Aan de mensen die denken, ik begraaf het wel aan de rand van de duinen: leuk voor de kinderen die daar later spelen. Ik ben er persoonlijk geen tegenstander van om mensen die je dit ziet doen het zakje met de uitwerpselen van hun viervoeter uit te smeren over hun hoofd. 

Dit moet absoluut geen hetze worden tegen de hondenbezitter, maar tegen de vervuiler in het algemeen. Hoe moeilijk is het om je zooi mee te nemen naar een prullenbak? Van der Star verzamelde afgelopen winter 15.000 KILO, echt gewoon 15.000 KILO aan rotzooi, verzameld in drie containers. Je zou bijna denken dat mensen hun zwarte bak in de auto gooien en die op het strand legen om dan weer naar huis te gaan. Hoe moeilijk is het om je rotzooi gedurende de dag te verzamelen en dat mee te nemen? Dan heb ik het ook over de peuken en de bierdopjes. Leuk dat mensen zo vrijgevig zijn, maar we hoeven deze cadeautjes niet. Spreek mensen er ook gewoon op aan. Ik weet dat je een grote bek terug kunt krijgen, maar als we een front vormen, staan we altijd sterker. En als één zo'n tokkie toch agressief wordt gewoon 'brand' roepen, dan komen er vanzelf mensen. Als we die vervuilers nou gewoon in de container flikkeren, ruimt het alvast mooi op. 

Als het voetbalsupporters op het wereldkampioenschap lukt om een tribune netjes achter te laten, moet het ons toch lukken om het strand toonbaar te houden. En eigenlijk geldt dit ook gewoon voor de rest van het eiland. Geen peukjes op de grond - en ik moet daar zelf ook aan werken - geen kauwgom op de stoep en drie meter lopen voor een prullenbak is geen sportprestatie. 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!