Drie vogelaars op pad tijdens het Wadden Vogelfestival.
Drie vogelaars op pad tijdens het Wadden Vogelfestival. Foto: Marc Plomp/Vogelinformatiecentrum Texel

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Op zoek naar vogels bij Wadden Vogelfestival

Algemeen

In De Cocksdorp wordt zaterdag en zondag het Wadden Vogelfestival van het Vogelinformatiecentrum en Nationaal Park Duinen van Texel gehouden.

Er zijn allerlei activiteiten, waarvan de revenuen naar een goed doel gaan. Dit jaar is dat de bescherming van kustbroedvogels. De organisatoren verwachten met de opbrengst een mijlpaal te bereiken.

Het festival is bedoeld voor zowel beginnende als gevorderde vogelaars en heeft verschillende onderdelen. Op het waterplein in De Cocksdorp wordt zaterdag een Bird Fair gehouden, een markt voor vogelaars, vanwaar ook excursies worden gegeven. Bij het Vogelinformatiecentrum aan de Kikkertstraat is op beide dagen een verrekijkershow. En dan is er natuurlijk de Texel Big Day, waarvoor groepjes vogelaars 24 uur de tijd krijgen om op het eiland zo veel mogelijk vogelsoorten te ontdekken.

Ieder jaar wordt geprobeerd records te breken. Het aantal getelde vogelsoorten binnen een etmaal staat op 156; dat lijkt lastig te verbreken, maar de voortekenen zijn gunstig. Vorige week werd in De Slufter nog een kuifkoekoek ontdekt, een nieuwe soort voor Texel, nummer 403. Er is geen gemeente in Nederland waar zo veel soorten zijn aangetroffen. Die zal vast wel weer gevlogen zijn. Jammer. Had die vogel niet beter een weekje kunnen wachten? “Ja, misschien wel”, lacht Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum, “maar een verrassing kan zich altijd voordoen in de natuur.”

Het team dat het hoogste geldbedrag inbrengt, wordt beloond met de Gouden Veer. Het record in dat opzicht staat op €4026,-. Hoe dan ook: één record gaat er in elk geval aan, verzekert Plomp, namelijk dat van het totaal van alle jaren bij elkaar. “Het ziet ernaar uit dat we de honderdduizend euro gaan overschrijden. Dat zou een geweldige mijlpaal zijn. We zijn hard op weg om dat te halen. Er hebben zich vijftien teams aangemeld, die in herkenbare shirts over het eiland gaan.”

Om de aandacht op het festival te vestigen, is dit jaar voor het eerst een Vogelkrant samengesteld, die donderdag huis-aan-huis is verspreid met Texel dit Weekend. De Vogelkrant is ook gratis te verkrijgen bij TESO, in het gemaalhuisje aan de dijk in De Cocksdorp (einde van de Kikkertstraat), bij de wadwachterskar nabij De Schorren en bij de vogelwachtersposten in De Slufter en bij De Geul.

De Texelse Roparunners zijn aangekomen in Rotterdam.
Roparunners gefinisht in Rotterdam Algemeen 5 uur geleden 29
Afbeelding
De Omgevingswet in de praktijk Algemeen 6 uur geleden
Hulpdiensten in actie op het vliegveld.
Deense militair overleden na parachutesprong Algemeen 19 mei, 17:00 14
Een deel van de Texelse Roparunners bij de houten roltrappen van de Sint-Annatunnel onder de Schelde in Antwerpen. Dat is halverwege de route.
Roparunners op helft van de route Algemeen 19 mei, 13:30 5
Sperwer versus merel: 1-0
De Lezersfoto - Hebbes Algemeen 19 mei, 08:00
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig! - Femke Halsema Algemeen 18 mei, 10:30
Bordje bij paal 9.
De Lezersfoto - Zand erover Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
Vacature Service Monteur Texel 17 mei, 17:53