Logo texelsecourant.nl
Blogs

Burgertje plagen, kusjes vragen

  Column

De gemeente is er voor de burger is mij altijd verteld. Het is daar bij natuurlijk van groot belang dat gemeentebestuurders de verstandigste blijven en niet uit rancune gaan reageren. Toch vind ik de nieuwe ontwikkelingen in de Hogebergyurt een schoolvoorbeeld van 'als we niet kunnen winnen, zoeken we wel een andere manier'. 

De rechter besloot in oktober 2017 na gepruts van de gemeente dat de yurt mocht blijven staan. "Omdat de gemeente de aanvraag echter verkeerd inschatte en niet binnen de wettelijke termijn van acht weken reageerde, kwam het aan een inhoudelijke beoordeling niet meer toe. De vergunning werd vervolgens in februari automatisch van kracht. Toen de gemeente dit voorjaar begon te handhaven en dwangsommen oplegde, had ze het recht daartoe al lang en breed verspeeld, aldus de bestuursrechter", schreef de Texelse Courant destijds.  

De kwestie leek voorbij, maar niets is minder waar. Omwonenden tekenden bezwaar aan, hun goed recht overigens. Al vraag ik mij af hoe gezellig de buurt is, als je om ieder wissewasje oorlog voert met je buren. Dit geldt niet specifiek voor dit geval hoor. Als je in serene rust wil wonen moet je de Harry-Vlek-methode maar toepassen. Je bouwt een huis in de middle of f*cking nowhere en koopt het enige huis dat er dicht op staat op. Bovendien zet je er nog even een muur neer. Dan heb je rust. Als je in een straat met huizen gaat wonen, weet je dat eens wat kan gebeuren. Nou zijn de eigenaren van de yurt ook niet heilig. Ze maken er stelselmatig een hobby van om de grenzen van de wet op te zoeken en dan krijg je dit. Maar de grenzen opzoeken staat mensen vrij! Ik zou dat ook doen. Je loopt dan wel dit risico. Uiteraard deed 10 voor Texel ook een duit in het zakje. De partij haalt haar bestaansrecht vooral uit het feit overal tegen te zijn. Ik kan me nog goed herinneren dat we een mail kregen, waarin ze zich afvroegen waarom TOP zoveel ruimte kreeg in onze krant. Heel chique was het feit dat ze de concurrerende krant even in de CC hadden gezet. Het is onterecht, want als één partij te pas en te onpas ruimte heeft gekregen voor hun standpunten is het 10 voor Texel wel. En dat terwijl het totaal onduidelijk wie die enorme achterban van het groepje is. Ik geloof in idealen, maar om nou maar altijd overal tegen te zijn lijkt me erg vermoeiend.

Ik ben niet specifiek voor de yurt, maar de manier waarop er nu geageerd wordt, vind ik ronduit belachelijk. Burgers worden op deze manier de speelbal van frustraties van de gemeente die zich voor het karretje laat spannen door een paar boze bewoners en Tientje voor Texel. De omwonenden neem ik niets kwalijk, al zou ik me waarschijnlijk niet zo druk gemaakt hebben en onderling wat hebben geregeld. De mensen die doen alsof er een enorme witte circustent midden op de Hoge berg staat: fiets er eens langs. Het ding is inmiddels al half groen en is bovendien voor een groot deel verzonken achter een tuunwal. Eén ding scheelt voor de eigenaar van de yurt: hij schijnt specialist in lobbyen te zijn. Wie weet kan hij een goede campagne opzetten om zijn yurt te redden. 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik ben blij dat Texelpop terugkeert.Reageren!