Logo texelsecourant.nl
De appartementen van Edo Kooiman.
De appartementen van Edo Kooiman.
Blogs

Den Burg kan wel dagen speulen

  Column

"De inwoners van Den Burg weten vast niet wat ze moeten speulen de twaalfde." Volgens mij is dat de achterliggende gedachte geweest toen er een datum werd gekozen voor de bespreking van bestemmingsplan Den Burg.

Kolderieke momenten werden afgewisseld met prachtige staaltjes 'zo snapt de burger er zeker niets meer van' en 'dit verzinnen ze zelf nooit'. Edo Kooiman was vorig jaar al een populair onderwerp in De Waal omdat hij zoveel deed. Journalist, fotograaf, wethouder, visboer, fietsenmaker.... En sinds dinsdag is hij nog planontwikkelaar en huurbaas ook. Je kunt niet zeggen dat die man niet veelzijdig is. Even voor de duidelijkheid: ik twijfel niet aan zijn integriteit. Hij maakte GEEN gebruik van zijn functie als raadslid en praat niet mee over het bestemmingsplan.

Maar al ruim voordat de wethoudende fietsvisser aan het woord kwam, was er stof genoeg. Er waren zoveel insprekers dat voorzitter Nico Erwich vroeg het kort te houden. Over die uitleg deed hij 25 minuten. Efficiëntie ten top! Bij Olmenhoeve willen ze graag woningen realiseren en behalve het inpandig bouwen van twee keukens is daar niets voor nodig. Geen uitbreiding. Maar omdat dit niet past binnen de gestelde kaders van de bestemming, lijkt dit plan de prullenbak in te kunnen. Ondertussen gaan mensen wonen op illegale plekken en treedt de gemeente er tegenop. Waar de jongere dan moet wonen als hij geen vier ton heeft, weet intussen niemand. Een andere ondernemer zag zijn nokhoogte en goothoogte in het nieuwe bestemmingsplan lager worden, omdat het te hoog zou zijn voor de straat. Zijn buurman heeft die oude hoogtes dan weer wel bij het pand dat er al staat. 

De clash tussen de scouting en het uitvaartcentrum wordt ongetwijfeld al gespeuld en heeft geen uitleg nodig. Wel een mooie vond ik een ondernemer die de bestemming ziet wijzigen voor een stuk grond dat hij nu gebruikt voor opslag. Hier zit in het nieuwe bestemmingsplan een woonbestemming op, maar deze ondernemer kan hier geen zienswijze op indienen. Het is namelijk nog niet zijn grond. Hij is bezig met de koop, maar die is nog niet afgerond. De ondernemer vroeg zich daarom af of de huidige eigenaar dan geen bezwaar in kon dienen en kon aanvragen of het stuk toch bedrijfsfunctie kon krijgen. Dit kan niet, want deze man heeft weer geen bedrijf.

U ziet het, de overheid is er om de burger te helpen. Die laatste opmerking is wat flauw, want als je regels maakt, gelden die voor iedereen en dan is het straks ook weer niet goed. Ik snap heel goed dat de beste stuurlui aan wal staan. Maar ik zie ook dat het begrip voor de politiek bij de burger alleen maar verder afneemt. Zo is er een drietal bewoners van Den Burg dat als enige geen centrumfunctie - met detailhandelmogelijkheden- op de bestemming heeft, maar alleen een woonfunctie. Een eiland tussen de panden met centrumfunctie noemde hij het. Een soort van klein Gallisch dorpje dat dapper weerstand blijft bieden tegen de Romeinse overheersing. Alleen willen ze dat helemaal niet. Ze willen graag Romeins worden.

Een motorreparateur in de nabijheid van 'Buurtskap De Tuunen' - onze nieuwe woonwijk - ziet de bui ook al hangen. Motoren maken herrie wanneer je ze test. Lijkt mij logisch. Je kunt er op wachten dat als er straks mensen dichtbij komen wonen, dat die gaan klagen over de geluidsoverlast. Het zou mij ook niet verbazen als de beste meneer dan straks moet wijken voor de klachten. 

Er waren zoveel punten dat het niet gaat lukken om ook maar de helft te behandelen in deze post, zonder dat het stuk te lang wordt. De bebouwing aan de Burgwal zonder parkeerplaatsen noem ik als laatst. Dan is het park aan vier kanten ingebouwd. Smullen. Even voor de duidelijkheid: dit staat juist niet in het bestemmingsplan, maar er waren juist weer insprekers die aangaven dat dit ooit de bedoeling was en nooit geschrapt is. Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

Je moest wel erg goed in de materie zitten om iets te begrijpen van de commissievergadering. Meer kennis dan je van de gewone burger mag verwachten. Straks komt men er achter wat er echt besloten is en dan is men boos. En dan wordt gezegd: "je hebt de kans al gehad om hier nog verandering in te brengen...." Waar kennen we dat ook alweer van...

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik ben blij dat Texelpop terugkeert.Reageren!