Logo texelsecourant.nl
Jaap Vlaming legt de gelofte af.
Jaap Vlaming legt de gelofte af.
Blogs

Politiek weet niet wat er speelt bij Texelaar

  Column

"De betrokkenheid met de samenleving is geweld aan gedaan." Tot deze conclusie kwam Jaap Vlaming van GroenLinks tijdens de commissievergadering van afgelopen dinsdag. Een terechte en zorgelijke constatering. De gemeenteraad en het college lijken op dit moment weinig goeds te kunnen doen. 

De politiek op Texel is in mijn ogen niet zo slecht; toch hebben de politici een slecht imago en dat is wel een beetje hun eigen schuld. Slechte communicatie, gecombineerd met draaikonterij,  heeft het vertrouwen van de burgerij naar het nulpunt doen dalen. Aanleiding voor de discussie van dinsdag, waren plannen in Den Hoorn. Eigenlijk niet de plannen, maar de manier waarop het college de plannen door de strot van het dorp probeerde te drukken. Zonder overleg met dorpscommissie en Stichting 't Drijverhuus werden met Omring plannen gemaakt voor woonzorgappartementen op de plaats van de voormalige Jan Drijverschool. Er was beloofd te overleggen, maar toen het buitenkansje voorbij kwam, werden de plannen vanwege dorpsoverschrijdende belangen vast in behandeling genomen. De belofte om alle partijen in het dorp erbij te betrekken, gingen daarom maar even overboord. 

In De Koog is het al niet veel beter. Eric Hercules lijkt zich vast te bijten in Planet De Koog, zijn nalatenschap aan Texel. Het rommelt meer dan dat het opschiet. Als iemand eens een plan indient, volgens de wandelgangen op aanraden van diezelfde wethouder, houdt de gemeenteraad dat tegen. Het zet geen zoden aan de dijk, of dozen aan de zeik, het is maar net hoe je de letters plaatst. 

De draaikonterij kun je ook uitleggen als ontwikkeling die tot wijzigingen dwingt. Toen het parkeervignet werd ingesteld, beloofde de gemeente dat de baten uit het vignet enkel gebruik zouden worden ten behoeve van de mobiliteit. Toen het even uitkwam, werd dit uitgebreid tot een sporthal en een onderwijscentrum. Dat die projecten betaald moeten worden is duidelijk, maar het strookt gewoon totaal niet met eerdere beloftes en dit wekt weinig vertrouwen. 

Het is makkelijk praten vanaf de zijlijn. Ik benijd de mensen in de gemeenteraad niet. Texelaars zijn een kritisch volkje en als er niets te zeiken is, zoeken we wel wat. Als het geen politiek besluit is, is het wel een festival en als het niet over het festival gaat, zeuren we wel over de drukte op het eiland. Het is niet snel goed. Dat in acht nemende, ben ik wel van mening dat steeds meer raadsleden eerder bezig zijn met hun eigen show, dan met het dienen van de gemeenschap. Door de enorme gemeenteraad is ons bestuur verworden tot één grote "X-factor-aflevering" waarbij ieder raadslid één auditie heeft om zich te doen gelden. Geen politicus heeft het lef om eens zijn mond te houden in een discussie, ook niet als hij niets nieuws heeft toe te voegen. De angst om niets gezegd te hebben is te groot. 

Door de veel te versplinterde raad en het gebrek aan vertrouwen van de burger die zich geminacht voelt, ontbreekt het raad en college aan draadkracht. Grootse plannen, weinig daden. De Groeneplaats wacht al jaren op ontwikkeling, maar er is wel ruimte voor een kokkelkwekerij. De plannen voor De Koog zijn in jaren geen millimeter opgeschoten, maar ondertussen zetten we ons vol in voor een Dark Sky park (een papieren tijger overigens).  

De stemming is zo gevormd, dat de gemeente nog kritiek krijgt wanneer ze iedere Texelaar duizend euro geeft. Een groot deel van de raadsleden weet niet wat er echt speelt in de dorpen. Ze praten over de buitendorpen, terwijl ze nooit verder komen dan Den Burg. Ze beslissen over het ov, terwijl ze voor het laatst met het openbaar vervoer gingen toen de paardentram nog reed. We zetten alle lampen uit, maar komen zelf nooit met de fiets buiten Den Burg. "Mensen moeten zelf zorgen dat ze goed zichtbaar zijn", aldus de gemeente. Ik ging op mijn zestiende echt niet met een lichtgevend hesje op de fiets en ik woonde midden op de akker. De gemeente is vervreemd van ons voetjesvolk, daar gaat het mis. Ga de straat eens op, spreek met de Texelaars en kom buiten je eigen kring. En dan niet alleen met de dorpenronde. Je zult zien dat het werkt. Als jullie snel zijn, ben je nog op tijd voor de verkiezingen. 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Reageer onder het artikel of stuur mij een mail. Ik zal proberen op iedereen te reageren. 

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!