Logo texelsecourant.nl
Waarschuwing bij het Doolhof.
Waarschuwing bij het Doolhof. (Foto: Job Schepers)

Vernielingen zijn nooit de oplossing

  Column

Het zal u niet ontgaan zijn, de laatste tijd is er het nodige vernield op Texel en het is een feit dat de meeste van deze vernielingen worden gepleegd in natuurgebieden. Afgelopen week werd kunst in 't bossie vernield. In plaats van boos te worden op de tokkies die de vernielingen hebben gepleegd, was er ook begrip en woede om het feit dat er mogelijk glassplinters waren achtergebleven. Waar gaat het mis als we dit soort zaken gaan goedpraten?

Reacties als 'die kunst hoorde daar ook niet', 'dat kreeg nog subsidie ook' (S.E.A. kost Texel overigens helemaal niets), 'Zet die zooi dan ook in je eigen tuin' en nog een paar van dit soort wondertjes van reacties stonden tussen de normale mensen. En nee, dit is geen verschrijving. Je hoeft niet van kunst te houden. Sterker nog, ik vond niet alles wat er stond mooi. Maar je hebt er met je poten vanaf te blijven. En als er dan toch iemand is die zo'n sneu leven heeft dat hij (of zij) er plezier uit haalt om dergelijke vernielingen aan te richten, zouden we dit met zijn allen moeten veroordelen. Er moet geen begrip zijn voor dergelijk neanderthalergedrag. Sterker nog, je moet het met wortel en al uitroeien.

Ook bij de eerdere vernielingen bij Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten werd het nodige gebagatelliseerd. "Ik zeg niet dat ik het goedkeur, maar...", waar het moet zijn "Ik zeg dat ik dit niet goedkeur!" PUNT. Je mag best met felle woorden met iemand in discussie, maar om het recht maar in eigen hand te nemen is volstrekt belachelijk en getuigt van het ontbreken van iedere vorm van beschaving. Dat je dan ook nog zo'n dappere sneuneus bent dat je de vernielingen in het donker pleegt, laat ook nog eens zien dat de daders te laf zijn om publiekelijk hun punt te maken. Eigenlijk is dat heel sneu. Je vraagt je af hoeveel dit soort mensen thuis te vertellen hebben. 

Ik vraag me ook af wat wat deze mensen - ervan uitgaande dat het steeds dezelfden zijn overigens - hiermee denken te bereiken? "Een einde aan de groene opmars?", "Meer openstelling van natuurgebieden?", "Het vertrek van Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten?" Al die zaken ga je hiermee niet bereiken. We moeten het met zijn allen doen en in gesprek blijven is de enige oplossing. Dit wordt ook onderkend door LTO. Je hoeft het niet eens te zijn, maar als een laffe jakhals vernielingen plegen in de nacht, kan de oplossing niet zijn. Ik hoop van harte dat de daders niet uit de agrarische hoek komen, omdat deze groep dan een onnodig stempel krijgt. 99 procent van de boeren is namelijk ook voor in gesprek blijven. 

Het enige wat nu wordt bereikt is dat er een grimmige sfeer ontstaat en dat mensen bezig zijn met opruimen in plaats van bezig zijn met leuke en nuttige zaken. Er waren mensen die genoten van die kunst, dat is door een stel egoïstische eikeltjes afgenomen. Veel dank daarvoor. Wees er trots op. Toen bekend werd dat er glas lag, is er direct opgetreden door de kunstenaars en is alles opgeruimd. Maar er blijven natuurlijk glassplinters achter. Dat is niet de schuld van de kunstenaars, maar van de mensen die de boel kort en klein hebben geslagen. 

Stop gewoon met vernielen en ga in het openbaar de discussie aan. Dat betekent niet dat je krijgt wat je wilt, maar dat is nu ook niet het geval. Als je dan toch zo graag wat wil vernielen, doe dat dan gewoon in je eigen huis en laat ons allen met rust. Alvast bedankt. 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Initiatiefnemers van de petitie "Zeg nee tegen 5G" waarschuwen dat 5G (snel internet) schadelijke is voor onze gezondheid. Mee eens of niet mee eens?Reageren!