Logo texelsecourant.nl
Foto: HHNK

Enorme hand als monument van Dijkversterking

Ter herinnering aan de versterking van de Waddenzee- en Prins Hendrikzanddijk wil Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) dit najaar een kunstwerk plaatsen bij 't Horntje, goed zichtbaar vanaf de TESO-boot. Stichting Science Encounters Art (S.E.A) is benaderd dit te begeleiden. Drie gerenommeerde kunstenaars maakten op uitnodiging een schetsontwerp dat zij presenteerden aan OSG-leerlingen met het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) in hun pakket. Zij kozen voor 'In veilige handen' van kunstenaarsduo Maree Blok en Bas Lugthart.

HHNK laat het kunstwerk traditiegetrouw na aan Texel, ter herinnering aan de dijkversterking. HHNK liet zich succesvol adviseren door leerlingen van OSG De Hogeberg. Zij stemden voor dit bijzondere kunstwerk omdat het past bij Texel. Beeldend kunstenaars Blok en Lugthart zijn verheugd het werk aan hun omvangrijke oeuvre toe te kunnen voegen.

Criteria

Aan de hand van de door HHNK opgestelde criteria beoordeelden de leerlingen de ontwerpen. Het kunstwerk moet goed zichtbaar zijn vanaf de TESO-boot en de thema's waterveiligheid en duurzaamheid uitdragen. Het kunstwerk moet refereren aan het motto van de dijkversterking: 'Bouwen aan de geschiedenis van Texel'. Daarnaast werd van de kunstenaars ook een verwijzing naar het S.E.A-thema verwacht: de verbinding tussen kunst, wetenschap en locatie.

Vragen

Afgaand op de afbeelding, lijkt het een vrij kolossaal en hoog kunstwerk. De redactie heeft vragen gesteld bij de gemeente over de hoogte van het gevaarte. Ook de locatie leidt tot vragen. Boven op de dijk was niet lang geleden nog een heel gedoe bij de terugkeer van de Witte Punt, die er aanzienlijk kleiner uitzien. Ook de kosten van het bouwwerk zijn onbekend.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het beheer van paden op de Hoge Berg door middel van schapenbegrazing is een goed idee.Reageren!