Marc van Rijsselberghe.
Marc van Rijsselberghe. Foto: Saline Farm

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Van Rijsselberghe gestopt bij Saline Farming

Algemeen

Marc van Rijsselberghe is gestopt als als directeur van Saline Farming, de organisatie in Den Hoorn die zich bezighoudt met de ontwikkeling van de zilte landbouw.

De rol van Van Rijsselberghe wordt overgenomen door Gunnar Larsen die sinds juli 2018 bij Saline Farming werkt. Hij heeft nu samen met Robin Konijn de dagelijkse leiding van het bedrijf. Larsen is onder andere bekend van de Ronde om Texel die hij een paar keer op zijn naam schreef. Van Rijsselberghe gaat uitgetreden als directielid en aandeelhouder.

De ontwikkeling van de zilte landbouw vond de afgelopen jaren plaats onder diverse namen, maar dat is sinds kort gebundeld onder de naam Saline Farming. Daaronder vallen het Zilt Proefbedrijf, Waddenwier, Salt Farm Texel, Marc Foods en Saline Agriculture Worldwide.

Van Rijsselberghe, pionier op het gebied van de zilte landbouw, gaat verder met het verspreiden van kennis via de Salt Farm Foundation.

Die stichting werd in 2016 opgericht door Van Rijsselberghe als stichting zonder winstoogmerk met het doel om andere landen te helpen met de ontwikkeling van zilte landbouw. De stichting is onder meer actief in de Noordzeeregio en op Bonaire.

De Salt Farm Foundation heeft een kenniscentrum in de boet van Van Rijsselberhe aan de Hoornderweg 42 bij Den Hoorn waar geregeld gasten uit binnen- en buitenland worden ontvangen. De stichting beheert er ook twee hectare land en heeft verder een virtueel kenniscentrum op internet (www.salineagricultureworldwide.com). "Daar ga ik me meer op richten."

Van Rijsselberghe heeft aangegeven zich ook meer op regionale projecten te willen richten met boerderijen rond de Noordzee en hij blijft verbonden aan Waddengoud.

De verandering om uit de dagelijkse leiding van het bedrijf te gaan, ontstond nadat Van Rijsselberghe afgelopen zomer voor zichzelf de keuze had gemaakt om zich meer met innovaties in de zilte landbouw te gaan bezighouden.

Afbeelding
Nieuwe cursus aquarelleren bij Artex Cultuur 5 uur geleden
Porren in het vuur tijdens de meierblis.
Texel laat meierblis branden Algemeen 10 uur geleden 2
V.l.n.r.: Hugo Groothuis, Thomas Wassenaar, Kevin van Zuilekom, Mike van der Haas, Jan van Wijk, Herbert de Geer en Tim de Haan
Heren 1 schrijft historie met promotie Algemeen 21 uur geleden
De meierblis in Den Burg.
Meierblissen op Texel ontstoken Algemeen 23 uur geleden 1
Gezelligheid in Den Burg in 2023. Dit jaar ruimt de gemeente alle banken en hutten van tevoren op.
Redactie zoekt mooiste meierblisfoto's 2024 Oproep 30 apr, 10:30
Afbeelding
Voorjaarsmarkt in centrum Den Burg Algemeen 30 apr, 08:00 7
Schetsontwerp van het kunstwerk in het Thijssehuis.
Zoeken naar kleuren kunstwerk Thijssehuis Algemeen 29 apr, 13:45 14
Vlnr: Arco Garritsen en Jan Jacob Rab van de Zestig van Texel met in hun midden Jaap Witte.
Jaap Witte wint Schapenroosterbokaal en Lopertje Sport 29 apr, 10:00 2