Logo texelsecourant.nl

En Passant temt Haarlems Witte Paard: 4-4

Het bondsteam van En Passant heeft zaterdagmiddag in de Buureton een uitstekende prestatie neergezet door het ijzersterke team van Het Witte Paard uit Haarlem op 4-4- te houden in de hoogste klasse van de Noord-Hollandse schaakbond. Met nog de wedstrijd tegen Caïssa uit Hoorn te gaan staan de Texelaars nu op een middenpositie in het klassement en hebben goede perspectieven zich in deze zware poule te handhaven.

Rienk Sijbesma neutraliseerde de partijopzet met de witte stukken van René Duchêne zonder in gevaar te komen. Na enkele stevige ruilacties stond een volkomen gelijke stelling op het bord die snel remise werd gegeven (½-½)

De Haarlemse kopman Collin Boelhouwer nam aan het topbord op tegen En Passant's coming man Jon van Dorsten, die zich voor deze partij had verdiept in het openingsrepertoire van Boelhouwer. Van Dorsten hoopte in de zogenaamde kalashnikov-variant van het Siciliaans terecht te komen, maar zag tot zijn teleurstelling dat Boelhouwer naar een ander systeem uitweek. Daarin overklaste hij Van Dorsten in het middenspel ( ½ – 1½).

Vervolgens ging Co van Heerwaarden na lange strijd onderuit tegen Indra Polak. Hoewel van Heerwaarden zich goed verweerde, was het ratingverschil ( 1480 – 2144) toch te groot ( ½-2½).

Joop Rommets bracht het tweede halve punt binnen door met de zwarte stukken te remiseren met Harry Lips. Ook in deze partij bleven de stellingen voortdurend in evenwicht (1-3).

En Passant kreeg weer kansen op aansluiting toen Jan Willem Duijzer in een moordende stijl de sterke Max Merbis in een hevige koningsgaanval overrompelde; Merbis verklaarde na de partij geen enkele kans te hebben gehad. (2-3).

Dick van Barneveld zette tegenstander Allard Ligteringen met de witte stukken flink onder druk en leek goede aanvalskansen te krijgen, maar raakte de weg kwijt toen hij een kwaliteit verspeelde, waarna Ligteringen de partij netjes in zijn voordeel uit schoof (2-4).

Jaap Dros profiteerde in de opening van een nonchalance van Peter Beertjens, die twee zetten in de opbouw verwisselde. Dros kreeg een duidelijk betere stelling en wikkelde af naar een prettig eindspel, dat hij met nauwkeurig spel naar zich toe trok (3-4).

De beslissing moest dus vallen in de partij Enno Noordhoff-Gerard Postma. En Passantspeler Postma had tegen de sterke Noordhof – het ratingverschil bedraagt zo'n 300 punten! – niet gemakkelijk. Maar Postma heeft al vaker 'zware jongens' te pakken genomen en ook ditmaal wist hij met enig geluk overeind te blijven. Toen Noordhoff een blunder beging pakte Postma het volle punt en daarmee een matchpunt (4-4), waarna de En Passantschakers in euforische stemming de match afsloten.

Eindstand En Passant –Het Witte Paard (Haarlem): 4-4

Schaakclub En Passant
Op 12 november 2010 bestond En Passant 75 jaar. Het verenigingsjaar loopt van 1 mei tot en met 30 april.
Meer berichten