Logo texelsecourant.nl

Piraten, kapers en hun erfenis presentatie door Siem van Eeten.

Op woensdag 13 maart om 20.00 uur is er een presentatie in de bibliotheek. Siem van Eeten vertelt over Piraten, kapers en hun erfenis. De toegang is € 5.00 opgeven kan op de site op kopgroepbibliotheken.nl. 

Piet Hein, de Duinkerker Kapers en de Corsaires uit Saint Malo, verheerlijkt en verafschuwd, afhankelijk van in welk land je woont. Deze presentatie is het boeiende verhaal van piraten, kapers en hun erfenis. Er wordt ingegaan op het verschil tussen beiden en aangetoond dat de kaperij een zeer gereglementeerde en gedocumenteerde bedrijfstak was, die voor veel welvaart heeft gezorgd. En wat de erfenis betreft, deze laatste is meer dan verrassend! 
Recent archiefonderzoek naar deze documentatie schetst een prachtig beeld van de 17e, 18e en 19e eeuw aan de hand van liefdesbrieven, kinderbrieven, scheepspapieren, reclamefolders, ja zelfs zaad van planten en bladmuziek. Maar ook veel informatie over de gekaapte schepen zoals afmetingen, eigenaren, bemanning, inventaris en lading. Kortom: te veel om op te noemen. De KRO heeft destijds aandacht hieraan geschonken in het programma "Brieven Boven Water". 
Siem van Eeten is onderzoeker en schrijver. Zijn boek 'Andries van Pallandt van Eerde, Belevenissen van een 19e-eeuwse klokkenluider.' is het dagboek van de baron uit Overijssel over zijn ervaringen als lid van een delegatie die in de Hollandse Kaapkolonie het bestuur moest gaan regelen. 

Bibliotheek Texel
Met meer dan 600.000 bezoekers en ruim 36.000 leden is KopGroep Bibliotheken de grootste culturele instelling in de Noordkop
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De werkgroep Hartversterkend pleit ervoor de bouw van huisjes op de parkeerplaatsen aan de Burgwal (plan C Den Burg Centrum) alsnog uit te voeren.Reageren!