Logo texelsecourant.nl
Adrie en Ineke Vonk.
Adrie en Ineke Vonk. (Foto: Evalien Weterings)

Vol programma tijdens nationale zeezoogdierendagen op Texel

Tijdens de Zeezoogdierdagen van 22 tot en met 24 februari op Texel zullen directe bedreigingen voor zeezoogdieren zoals onderwatergeluid, plastic, verstrikking, aanvaringen en walvisvaart maar ook bescherming in (inter)nationaal natuurbeleid op verschillende manieren aan bod komen.

De Werkgroep Zeezoogdieren organiseert voor het derde achtereenvolgende jaar dit evenement voor liefhebbers van zeezoogdieren. In de Nederlandse wateren leven de gewone en grijze zeehond, en vier inheemse walvisachtigen: bruinvis, dwergvinvis, witsnuitdolfijn en tuimelaar. De gewone dolfijn, bultrug, potvis en griend worden ook steeds vaker waargenomen. De Noordzee en andere wateren worden steeds intensiever door de mens gebruikt waardoor zeezoogdieren in de knel dreigen te komen.

Naast wetenschappelijke lezingen zullen andere activiteiten zoals de Zeezoogdiermarkt, workshops, films en presentaties een breed publiek aanspreken. Omdat het voorjaarsvakantie is, zijn er parallel aan elkaar activiteiten te doen die ook voor kinderen en gezinnen heel leuk zijn. Veel activiteiten zijn gratis.

Een greep uit de activiteiten:

Vrijdagavond 19:30 – 22:00 Stayokay: ooggetuigenverslag van de scheepsarts van de Willem Barendsz, die de Nederlandse walvisvaart bespreekt, maar vooral ook hoe hij het ervaren heeft om in '56-'57 mee te gaan op walvisjacht. Zaterdagavond 20:00 – 22:30 in Ecomare: Lezing Philip Hoare (schrijver) en Andrew Sutton (documentairemaker en fotograaf). Philip heeft zich verdiept in het boek Moby Dick en kan hier veel over vertellen en is in de ban geraakt van walvissen. Dat laatste deelt hij met Andrew die als fotograaf en filmer ons mee laat kijken in de wereld van de walvissen. Zondag: Bezoek aan de bottenschuur 'Groenland' van Adrie en Ineke Vonk aan de Maaikeduinweg.

Meer informatie en opgeven via: werkgroepzeezoogdieren.nl.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het is tijd om Texel geleidelijk en volgens de normen van de anderhalvemetersamenleving weer open te stellen voor toeristen.Reageren!