De burgemeester tijdens de nieuwjaarsreceptie.
De burgemeester tijdens de nieuwjaarsreceptie.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Medeleven Texel met andere eilanden

Algemeen

Burgemeester Michiel Uitdehaag heeft vrijdagmiddag tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente zijn medeleven met de andere Waddeneilanden getoond.

De burgemeester toonde zich bewust van de hoeveelheid werk die daar moet worden verzet om alle aangespoelde rommel van de MSC Zoë van het strand te krijgen.

Texel is tot nu toe goed weggekomen in het containerdrama. Vooralsnog lijkt het bij een aantal aangespoelde spullen als stoelzittingen, leidingen van airco's en jassen te zijn gebleven.

De burgemeester loofde de vissers die meehelpen om containers op te sporen en uit het water te halen. Die zijn een gevaar voor andere scheepvaart. Het risico bestaat ook dat kotters de containers tijdens het vissen in hun netten krijgen.

Vandaag gaan de eerste vissersschepen gericht vuilvissen op de Waddenzee en Noordzee. Volgens visserijorganisatie VisNed staan voor de komende dagen ook schepen ingepland om rommel uit het water te gaan halen.

De Zoë verloor in de nacht van dinsdag op woensdag 277 containers op zee ter hoogte van Borkum. Daarvan zijn er tot nu toe enkele tientallen in Nederlandse wateren en circa tien in Duitse wateren teruggevonden.

De Duitse kustwacht (Havariecommando), die in Bremerhaven onderzoek deed naar de lading van de Zoë, heeft inmiddels meer helderheid kunnen geven over de inhoud van drie containers met gevaarlijke stoffen.

Aanvankelijk was er sprake van drie containers met organische peroxide, maar dat blijkt één container te zijn geweest. De peroxide is na de vondst van een zak peroxide (in poedervorm) op Schiermonnikoog nader vastgesteld: het gaat om Dibenzoylperoxide, een stof die wordt gebruikt bij de productie van kunststof. Het gaat om 280 zakken van elk 25 kilo per stuk. De stof is gevaarlijk en moet niet worden aangeraakt.

In een tweede container zaten volgens de Duitse kustwacht 467 kisten met Lithium-Ionen-Batterijen, bij elkaar goed voor 1,5 ton. De containers met Dibenzoylperoxide en batterijen zijn overboord geslagen.

Uit een derde container, die bij de Zoë overboord is blijven hangen, zijn deeltjes van de kunststof Polystyrol ontsnapt. Dat is een kunststof waarmee onder meer plastic bakjes worden gemaakt. 

Volgens de Duitse kustwacht zijn het deeltjes met een doorsnede van 0,5 mm die in dertig kunststofzakken van circa één kubieke meter waren verpakt. Er zat 22,5 ton Poiystyrol in de container en het is nog onbekend hoeveel daarvan in zee terecht is gekomen.

Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 15 minuten geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 19 uur geleden 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 22 uur geleden 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 22 uur geleden
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 16 apr, 10:30
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8