Logo texelsecourant.nl
Impressie van de vijftien nieuw te bouwen duurzame koopwoningen in De Tuunen.
Impressie van de vijftien nieuw te bouwen duurzame koopwoningen in De Tuunen. (Impressie KRKTR/Orga)

Vijftien duurzame koopwoningen in De Tuunen

KRKTR Projectontwikkeling en conceptontwikkelaar Beyond Now uit Utrecht zijn geselecteerd voor de ontwikkeling van de 15 vrije sector koopwoningen die in Buurtskap de Tuunen bij Den Burg moeten komen.

De 15 woningen zijn onderdeel van de in totaal 140 nieuwe woningen die in De Tuunen worden gerealiseerd.

Het plan van KRKTR en Beyond Now is door de gemeente geselecteerd uit drie plannen die waren ingediend voor de ontwikkeling van de 15 vrije sector koopwoningen (deelproject Knooperf van De Tuunen).

Het worden 15 ruime, karakteristieke en uiterst duurzame woningen die de bewoners zelf kunnen indelen.

De woningen worden ontworpen door ORGA architect uit Nijmegen en dat gebeurt zoveel mogelijk met natuurlijke en goed isolerende materialen.

Bedoeling is volgens KTKTR en Beyond Now dat de woningen CO2 opslaan en dat de energiebehoefte minimaal is.

"De natuurlijke bouwmaterialen zijn demonteerbaar en kunnen aan het einde van de levensduur van de woning hergebruikt worden. Zo niet, dan zijn ze composteerbaar en niet schadelijk voor het milieu."

Zonnepanelen en slimme techniek zorgen voor duurzame energieopwekking. "De woningen zijn all-electric en wekken méér energie op dan de woningen en de bewoners nodig hebben."

De extra opgewekte energie kan volgens Beyond Now en KRKTR worden ingezet voor bijvoorbeeld het laden van elektrische (deel) auto's. "Het zal verder bijdragen aan de zelfvoorzienende ambities van Texel."

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Een vliegende auto die door de politie bij calamiteiten vanaf vliegbasis Leeuwarden wordt ingezet op de Waddeneilanden.Reageren!