Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Risico verdrinking wadplaten Waddenzee

Algemeen

Delen van het westelijk deel van de Waddenzee kunnen mogelijk vanaf 2030 de zeespiegelstijging niet meer bijhouden als er wereldwijd geen voortvarend broeikasbeleid wordt gevoerd.

Dat is één van de conclusies van een wetenschappelijk onderzoek naar de vraag hoe de Nederlandse Waddenzee gaat reageren op een combinatie van klimaatverandering en delfstoffenwinning.

Onder meer het NIOZ, TNO, Deltares, de Waddenacademie en de Technische Universiteit Delft werkten mee aan het onderzoek. De vier hoofdconclusies op een rij:

-Vooralsnog stijgt de zeespiegel minder hard dan de wadbodem. De Waddenzee wordt gemiddeld steeds ondieper en het areaal aan wadplaten wordt groter. "Dit is de voortzetting van een ontwikkeling die zich al bijna 100 jaar voordoet, mede veroorzaakt als reactie op inpolderingen en grote afsluitingen uit het verleden zoals de Zuiderzee en de Lauwerszee."

-Vooralsnog laten de metingen in de Waddenzee geen versnelling van de zeespiegelstijging zien. Verwacht wordt echter dat de effecten van klimaatverandering en daarmee gepaard gaande zeespiegelstijging in de toekomst zullen gaan toenemen. Het tijdpad en de mate waarin is nog onzeker en hangt onder andere af van het verminderen van de CO2 emissies en de daarmee samenhangende opwarming.

-Bij een weinig voortvarend mondiaal broeikasgasbeleid zullen delen van de westelijke Waddenzee de zeespiegelstijging mogelijk vanaf 2030 niet meer kunnen bijhouden. Dit leidt tot een toenemend verlies aan intergetijdegebied en bijbehorende natuurwaarden.

-In alle klimaatscenario's blijkt de zeespiegelstijging door klimaatverandering gemiddeld genomen een veelvoud van de verwachte bodemdaling door delfstoffenwinning en de bodemdaling door natuurlijke (geologische) processen.

Volgens de onderzoekers is in de beschouwde scenario's nog geen rekening gehouden met een mogelijke versnelde afsmelting van landijs (vooral op Antarctica). "Op Prinsjesdag 2018 heeft het Deltaprogramma een studie uitgebracht waarin deze mogelijke versnelling wel is meegenomen. Hieruit volgt dat vanaf 2050 de kans bestaat op een snellere verdrinking van delen van de Nederlandse Waddenzee."

Dat laatste kan volgens de onderzoekers, rekening houdend met smeltend landijs, ook gebeuren als het 'Parijs-akkoord' uit 2015 wordt nageleefd. in dat akkoord is vastgelegd dat de aarde nog maar 1,5 graad mag opwarmen en dat twee graden opwarming de bovengrens is.

Michelle de Vries presenteert de podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 8 mei 2024 Algemeen 2 uur geleden
De film 'Mama' is op Texel gemaakt en er doen ook jonge Texelaars aan mee.
Moederdagpremiére film Mama Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Medewerker Gemeentewinkel 6 uur geleden
Afbeelding
Nieuwenhuis beste biljarter bij DVO Sport 7 mei, 13:30 1
Het Familietoernooi bij ZDH.
Familietoernooi voor voetballers bij ZDH Sport 7 mei, 11:00 1
Afbeelding
Molens De Traanroeier en Het Noorden geopend op Open Molendag Algemeen 7 mei, 10:17
Schilderij uit de expositie ‘Texels Landschap’ gemaakt door Joke Keijzer-Schraag
Expositie 'Texels Landschap' in De Twaalf Balcken Cultuur 7 mei, 09:29
Een vat Texels Geheim 2024 aan boord van de reddingboot.
Texels bier voor jubilerende KNRM Algemeen 6 mei, 10:30 1