De rotonde Nieuwlanderweg. Op de voorgrond de nieuwe verlichting op het wegdek.
De rotonde Nieuwlanderweg. Op de voorgrond de nieuwe verlichting op het wegdek. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Voorstel aanpassing verlichting kruispunt

Algemeen

Er is na het verdwijnen van veel openbare verlichting uit het buitengebied het nodige te doen geweest over de verkeersveiligheid. Het college stelt de raad nu voor om het kruispunt Pontweg-Californiëweg als pilot te "optimaliseren". Als de proef slaagt volgen ook andere kruispunten.

Het college komt tot dit advies nadat uit de evaluatie van het project "Slim Verlicht" is gebleken dat de herkenbaarheid van het wegverloop op de kruispunten van belangrijke hoofdwegen niet altijd goed is. Gemeente heeft TNO om een expertoordeel gevraagd over deze kruispunten. De bevindingen van TNO zijn verwerkt om voorstellen te maken tot verbetering.

Optimaliseren van het kruispunt Californiëweg-Pontweg betekent niet dat de lantaarnpaal weer terugkomt, maar dat de LED-lampjes die het kruispunt markeren minder fel zullen branden. Lampjes op het fietspad verdwijnen, omdat ze teveel verwarring geven en tevens wordt de belijning aangepast. De ervaring met dit kruispunt worden benut om te bepalen of soortgelijk aanpassingen op de overige kruispunten op de Pontweg, Postweg en Nieuwlanderweg worden toegepast. De kosten voor de aanpassing bedragen €20.000,--.

Verder blijkt dat de overgang van licht naar donker bij het binnenrijden of verlaten van de dorpen, door met name de hulpdiensten, als te groot ervaren wordt. Voorgesteld wordt op een aantal locaties het verlichtingsniveau geleidelijk op of af te bouwen door het bijplaatsen van enkele lichtmasten die gedimd branden.

Dorpskernen

Om enkele oversteekplaatsen nabij de dorpskernen beter aan te duiden wordt voorgesteld op enkele plaatsen de oversteken te verlichten zoals de (fiets)oversteek van de Oosterenderweg en Krimweg. Daarnaast worden in dorpen enkele wensen van dorpscommissies uitgevoerd. Het betreft hier onder meer het bijplaatsen van een paar lichtpunten in De Waal in het groene weggetje en een betere markering van het fietspad op de kruising Bomendiek /Sommeltjesweg. Hier wordt voorgesteld 'glow in the dark' wegbelijning toe te passen. De kosten voor de aanpassingen bedragen € 90.000,-.

Wat vindt u?

Is het optimaliseren van het kruispunt Californiëweg-Pontweg, zoals het college van b en w voorstelt, een afdoende maatregel om de verkeersveiligheid te verhogen? Stem hier.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 1 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 4 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 6 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 6 uur geleden 7
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 7 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 7 uur geleden 15
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 7 uur geleden 16
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 8 uur geleden 5