Stern.
Stern. Foto: Hans Peeters // Vogelbescherming Nederland

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Vogelbescherming wil werk dijk stilleggen

Natuur

De werkzaamheden aan de dijk bij het Wagejot op Texel moeten zo snel mogelijk stilgelegd worden.

Dat heeft Vogelbescherming Nederland gezegd. Volgens de vogelbescherming vinden de werkzaamheden pal naast de grootste kolonie grote sterns van Nederland plaats. Het werk kan daardoor, midden in het broedseizoen, voor desastreuze verstoring zorgen.

Vogelbescherming heeft een handhavingsverzoek ingediend bij de provincie Noord-Holland en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland om het werk stil te liggen.

Volgens de vogelbescherming is de vergunning voor de dijkverzwaring afgegeven op basis van gegevens uit 2012. Toen was er nog een andere situatie bij het Wagejot dan nu. "De grote sterns zijn pas vanaf 2014 met succes gaan broeden op het Wagejot. In de vergunning is dus onvoldoende rekening gehouden met de huidige kolonie." 

"Het Wagejot is een van de belangrijkste locaties voor de populatie grote sterns in het Waddengebied, dat beschermd is onder Natura 2000. Het aantal grote sterns in het Waddengebied is niet op het niveau dat het zou moeten zijn. Werkzaamheden bij het Wagejot kunnen deze situatie verder verslechteren en zijn daarom in strijd met de Wet Natuurbescherming."

De Vogelbescherming zegt te erkennen dat de dijkverzwaringen noodzakelijk zijn, maar verbaast zich over de timing. "Voor het Wagejot moeten dezelfde regels gelden als voor Utopia, waar ook een grote kolonie grote sterns broedt. In Utopia mogen er geen werkzaamheden plaats vinden in het broedseizoen, datzelfde zou voor Wagejot moeten gelden."

Bioloog Mardik Leopold van Wageningen Universiteit trok recent al aan de bel over de situatie bij het Wagejot en de PvdA in Noord-Holland stelde er vragen over aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 11 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45