Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Kaap Skil Museum

Een duik in het maritieme verleden van Texel

Reconstructie zijden kousen gestart op Texel

Algemeen

Op vrijdag 26 januari kwamen ervaren breisters uit het noorden van Nederland bijeen bij Kaap Skil om de 17e -eeuwse zijden kousen uit het Palmhoutwrak na te maken. Door middel van een reconstructie willen onderzoekers van het Textile Research Centre meer inzicht krijgen in de techniek waarmee de kousen gemaakt zijn en hoe ze werden gedragen. De primeur is op Texel in Museum Kaap Skil, waar deze vrijdag de start van dit bijzondere project plaatsvond. 

Waarom een reconstructieproject?
De zijden kousen behoren tot de unieke garderobe die enkele jaren geleden bij het Palmhoutwrak werd opgedoken. Verschillende kledingstukken, waaronder een prachtige zijden jurk, bleken na vier eeuwen op de zeebodem nog in bijzonder goede staat. De uitzonderlijke vondst werd bij de presentatie in 2016 wereldnieuws.  De tentoonstelling in Museum Kaap Skil, waar deze kledingstukken korte tijd te zien waren, trok duizenden bezoekers. Het Textile Research Centre (TRC) uit Leiden brengt de vondsten opnieuw onder de aandacht. De komende maanden gaat een team van het TRC onderzoeken hoe de kousen zijn gemaakt en hoe ze gebruikt werden. Hoe lang werd er over het breien van zo'n kous gedaan? Waren ze voor een mannenbeen of een vrouwenbeen? Hoe zit zo'n kous eigenlijk? Werden ze op maat gemaakt of one size fits all? Dit soort vragen kun je pas beantwoorden als je de kousen namaakt en daadwerkelijk kunt uitproberen. En dat is precies wat we met dit project gaan doen. 

Leren van elkaar
Het TRC doet dit onderzoek niet alleen, maar werkt samen met een grote groep ervaren breiers uit heel Nederland en ver daarbuiten. Zij stellen hun handwerk-ervaring ten dienste van de wetenschap en omgekeerd delen de onderzoekers in de workshops hun kennis met hen. Zo leert iedereen van elkaar. Sinds de aankondiging van het project begin december 2017 stromen de aanmeldingen binnen. Deelnemers komen zelfs vanuit Hongarije, Portugal en Engeland om mee te kunnen doen aan dit project. Vanwege de grote belangstelling is besloten om niet één, maar vier workshops te organiseren en iedereen een kans te geven om mee te doen. De eerste workshop, de primeur van het project, was vandaag op Texel. Hier kwamen vooral deelnemers uit Noord-Holland en Friesland naar toe. In de loop van februari volgen nog drie workshops in Leiden en half maart komen alle deelnemers samen in Huis van Hilde in Castricum. Daarna gaat iedereen op eigen kracht thuis verder om de kousen af te maken.  

Dunne zijden draden en breinaalden
De zijden kousen uit het Palmhoutwrak zijn van zeer fijne draden gemaakt. Voor het maken van een reconstructie gebruiken de deelnemers vergelijkbare dunne draden en heel dunne metalen breipennen van 1 mm dik of zelfs nog dunner. Op 26 januari hebben de deelnemers hun eerste proeflapjes gebreid en uitgeprobeerd welke draden en breipennen het meest geschikt zijn om de kousen na te maken. 

Wil je op de hoogte blijven van het project? Stuur dan een e-mail naar info@trc-leiden.nl. Dan zetten we je op de mailinglijst voor de nieuwsbrieven.
 

Breien met zo’n dunne draad en pennen is een heel precies werk
Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 1 uur geleden 3
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 3 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 6 uur geleden 1
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 22 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10