Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet. Foto: Gemeente Texel

Dit artikel is geschreven door
Gemeente Texel

Gemeente Texel

Wat kun je zelf vooraf regelen?

Algemeen

In een serie van zes artikelen nemen we je mee in de veranderingen door de Omgevingswet. Wat moet je doen als je wilt (ver)bouwen of organiseren? Deze week: wat moet je zelf regelen voordat je een vergunning aanvraagt?

Als je plannen hebt om te verbouwen of nieuw te bouwen, is de kans groot dat je een vergunning nodig hebt. Van de gemeente of misschien (ook) van de provincie of het waterschap. Hoe kom je daar achter? Via de vergunningcheck van het Omgevingsloket.

‘Licht vooraf je buren in en voorkom mogelijke vertraging’

Sinds 1 januari van dit jaar kun je bij het Omgevingsloket terecht als je wilt bouwen of iets wilt veranderen aan je huis, tuin of bedrijf. Bij dit digitale loket kun je per locatie bekijken of je één of meer vergunningen nodig hebt. Komt uit de vergunningcheck dat je inderdaad een vergunning(en) nodig hebt, dan kun je die meteen of later aanvragen. Als aanvrager bepaal je zelf of je alle vergunningen tegelijk aanvraagt of ervoor kiest om dat apart doen. Wil je bijvoorbeeld eerst weten of je bouwplan past binnen de regels voor ruimtelijke ordening, dan kun je hiervoor alvast een vergunning aanvragen. Heb je ook een bouwtechnische vergunning nodig, dan kun je die tegelijkertijd aanvragen of ervoor kiezen om dat later te doen. Bijvoorbeeld omdat je plan nog niet helemaal is uitgewerkt en daarom bouwtechnisch nog niet goed beoordeeld kan worden. Dan kun je wel verder met je voorbereidingen.

Goed om te weten dat de vergunningen zijn ‘opgeknipt’ in een ruimtelijke en een technische bouwactiviteit. Zo kan het zijn dat je voor bijvoorbeeld een uitbreiding van je woning dus twee vergunningen van de gemeente nodig hebt.

Vragenlijst 

Via omgevingswet.overheid.nl kun je direct naar de vergunningcheck. Voor veelvoorkomende werkzaamheden staan al knoppen op de website die hier direct naar linken. Je vult eerst de locatie in waar je wilt gaan bouwen. Dat kan op meerdere manieren (met adres, postcode en huisnummer, kadastraal nummer of coördinaten). In de volgende stap kies je welke werkzaamheden je wilt uitvoeren. Dat kunnen er meerdere zijn. Als je alle vragen hebt ingevuld, krijg je een actielijst waarin staat wat je moet doen. Moet je een vergunning aanvragen? Dan staat er waarvoor je dat moet doen, bijvoorbeeld ‘Vraag een vergunning aan voor Bouwactiviteit’. Ook staat er in je persoonlijke actielijst (die kun je downloaden) waar je verder rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld met beschermde planten en dieren. Als die in gevaar komen door je bouwplan, kan het zijn dat je extra maatregelen nodig zijn of dat je toch een (extra) vergunning moet aanvragen.

Tip: licht je buren in 

Heb je een vergunning nodig, dan kun je een vergunningaanvraag gaan voorbereiden. Maak hiervoor eerst een project aan in ‘Mijn Omgevingsloket’. Hiervoor heb je DigiD nodig. Mijn Omgevingsloket is een beveiligde plek waar alleen jij toegang hebt tot de inhoud. Niet alle vragen in de aanvraag zijn verplicht, maar het is wel handig om er zoveel mogelijk te beantwoorden en je antwoorden toe te lichten waar dat kan. Hoe meer informatie de beoordelaar van je aanvraag over je plannen heeft, hoe kleiner de kans dat er iets mist en je bouwplan vertraging oploopt. Een belangrijke tip vanuit de gemeentelijke beoordelaars: praat met je buren! “We zien nog te vaak dat mensen hun buren niet inlichten als ze willen verbouwen. Dat kan flinke vertraging geven, omdat de buren bezwaar kunnen maken tegen het verlenen van de vergunning. Het is handig om vooraf met elkaar in gesprek te gaan. Deze ‘participatie’ is in alle gevallen gewenst en soms zelfs verplicht.”

Als je een vergunning voor je bouwplan nodig hebt, zal die in de meeste gevallen door de gemeente verstrekt moeten worden. Het kan ook voorkomen dat je een vergunning nodig hebt van een andere overheid, zoals van de provincie of het waterschap. Dit staat is je actielijst vermeld. Voor vragen of bijzonderheden daarover, kun je terecht bij de desbetreffende instantie.

Twijfel je over welke documenten met de aanvraag moeten worden ingediend? Dan kun je contact opnemen met de gemeente. Die kan daarover informatie geven. Dit kan vertraging voorkomen. Ben je er niet zeker van of je plan haalbaar is? Dat kan zich voordoen als je idee of project niet binnen de bestaande wet- en regelgeving past.

Wil je onderzoeken of er toch mogelijkheden zijn om een vergunning te krijgen, dan kun je een principeverzoek indienen. Dat kan nog niet via het omgevingsloket, maar online via de website van de gemeente. Zoek op ‘principeverzoek’ en je komt op de juiste pagina terecht. In het volgende artikel komt het principeverzoek verder aan de orde.

Bel of mail bij twijfels

Binnen het Omgevingsloket zijn nog de nodige hobbels te nemen, daardoor kan het zijn dat nog niet alle verstrekte informatie volledig is. Je kunt altijd contact opnemen met de gemeente. Op de afdeling denken ze graag met je mee: “Met een eenvoudige vraag kun je ons altijd bellen. Ook als je er niet uitkomt met de vergunningcheck helpen wij je verder. Heb je meer vragen over een bouwplan of twijfel je of er voor jouw aanvraag een vergunning nodig is, dan kun je ons het best een mailtje sturen met de plek waarover het gaat en de oppervlakte en hoogte van je bouwproject.”

Wil je meer weten of heb je nog vragen? Kijk op texel.nl of op omgevingswet.overheid.nl. Vragen kun je stellen via gemeente@texel.nl of bel met de klantadviseurs via 14 0222. Langskomen kan ook. De balie van het gemeentehuis is open van maandag t/m vrijdag van 8:30-12:00 uur en van 13:00-16:00 uur.

In de krant van 26 april het derde artikel in de serie over de Omgevingswet: met wie moet ik om tafel als aanvrager van een omgevingsvergunning? Op 3 mei: het indienen van de aanvraag.

Afbeelding
Verhalen door De Vriendenkring Algemeen 2 uur geleden
Piet Kooiman en Henk Cornelissen.
Podcast Texelse Courant 2 mei 2024 Algemeen 4 uur geleden
Martin en Karin Zeeman in de winkel aan de Waalderstraat.
Grabbelen bij Smakelijk & Meer Algemeen 8 uur geleden 27
Afbeelding
Multigames in de TXL Sporthal Sport 10 uur geleden 1
Spelletjes op het grasveld van S.V. De Koog.
Veel animo voetbalinstuif S.V. De Koog Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe cursus aquarelleren bij Artex Cultuur 1 mei, 13:53
Porren in het vuur tijdens de meierblis.
Texel laat meierblis branden Algemeen 1 mei, 09:00 4
V.l.n.r.: Hugo Groothuis, Thomas Wassenaar, Kevin van Zuilekom, Mike van der Haas, Jan van Wijk, Herbert de Geer en Tim de Haan
Heren 1 schrijft historie met promotie Algemeen 30 apr, 22:32