Schets van het nieuwe Thijssehuis in Den Burg.
Schets van het nieuwe Thijssehuis in Den Burg. Foto: Gemeente

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Bouw en installatie Thijssehuis voorlopig gegund

Algemeen

De bouwkundige opdracht voor het nieuwe Thijssehuis in Den Burg is voorlopig gegund aan aannemingsbedrijf Dozy B.V. uit Den Helder. De installatie in het gebouw is voorlopig gegund aan DonkerVeenstra uit Drachten. 

Dat heeft de gemeente laten weten. De gunningsbrieven zijn vrijdag naar beide partijen verstuurd. Na een gunningsperiode van twintig dagen kunnen volgens de gemeente de eerste stappen gezet worden om het nieuwe cultuurcentrum aan de Keesomlaan te realiseren.

De raad zette afgelopen woensdag het licht voor het Thijssehuis definitief op groen en stelde een extra bedrag van €1,4 miljoen beschikbaar, zodat de realisatie kon doorgaan. In totaal is er twaalf miljoen euro gemoeid met de bouw van het nieuwe cultuurcentrum en ruim acht ton voor de inrichting aan de binnenkant. De twaalf komt bij de gemeente vandaan, de acht ton wordt op andere manieren gedekt.

De namen van Dozy en DonkerVeenstra waren op 20 juni tevoorschijn gekomen uit de zogeheten aanbestedingskluis. Op dat moment werd duidelijk dat de toen beschikbare  €10.750.000,- ontoereikend was om het cultuurcentrum te kunnen realiseren, waarna de gegadigden en de gemeente met elkaar aan het rekenen sloegen om te kijken voor welk bedrag de bouw wel mogelijk zou zijn. Daar kwam de benodigde €12.176.907,- uit. Er was één gegadigde voor de installatie en er waren twee gegadigden voor de bouw.

Het Thijssehuis wordt het nieuwe onderkomen voor Artex, de bibliotheek, Young 4 Ever en Radio Texel. Het pand krijgt ook een dorpshuisfunctie, een theaterruimte en een expositieruimte. Raad en college willen met de nieuwe huisvesting en de bundeling van de organisaties onder één dak de culturele voorzieningen op Texel op niveau hebben. Dat moet helpen om Texel nu en in de toekomst aantrekkelijk te laten zijn als plek om te wonen, onder meer in de wetenschap dat de komende jaren veel Texelaars met pensioen gaan en dat er veel vacatures vervuld moet worden.

De gemeente wil de komende jaren - verspreid op verschillende plekken - in totaal zo’n zeshonderd nieuwe huizen laten bouwen om iets te doen aan het tekort aan woningen op het eiland.

Hulpdiensten in actie op het vliegveld.
Hulpdiensten in actie voor parachutist Algemeen 3 uur geleden 8
Een deel van de Texelse Roparunners bij de houten roltrappen van de Sint-Annatunnel onder de Schelde in Antwerpen. Dat is halverwege de route.
Roparunners op helft van de route Algemeen 6 uur geleden 4
Sperwer versus merel: 1-0
De Lezersfoto - Hebbes Algemeen 12 uur geleden
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig! - Femke Halsema Algemeen 18 mei, 10:30
Bordje bij paal 9.
De Lezersfoto - Zand erover Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
Vacature Service Monteur Texel 17 mei, 17:53
De kranten zijn met een jaar vertraging te vinden op de site van het Regionaal Archief.
Texelse Courant van 1887 tot 2022 in digitaal Regionaal Archief Algemeen 17 mei, 16:00
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Regisseur voor het Huis van Ontwikkeling 17 mei, 15:49