Uitleg over diverse soorten gevangen vissen.
Uitleg over diverse soorten gevangen vissen. Foto: Willem Sangers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Visserij laat zich zien bij evenement op de haven

Algemeen

“We staan er positief in en we willen iedereen de mooie kant van de visserij laten zien.” Jan Simon de Haan kijkt uit naar het HavenVIStijn dat zaterdag vanaf 13:00 uur plaatsvindt op de haven van Oudeschild.

Bezienswaardigheden zijn onder meer de TX1 die voor even terug is in zijn ‘thuishaven’ en publiekstrekker is als altijd ook de vistafel. Maar het HavenVIStijn is meer. Zo zijn er optredens van het Oudeschilder Visserskoor, kan men meevaren met de KNRM en De Bruuzer, worden er netten geboet en kan men genieten van garnalen en gefileerde en gebakken vis. Ook het traditionele visroken heeft een plaats op dit klassieke evenement. 

Voor de kinderen is er een springkussen en zijn de uit de ijstijd opgeviste botten altijd een magneet voor kinderogen. Tussen 13:00 een 17:00 uur zijn er diverse demonstraties die een interessant kijkje geven in de wereld van de visserij. Bij De Kombuis is de hele dag muzikaal vermaak en op de haven is een markt. Texelse kunstenaarsvereniging ZOUT is ook dit jaar weer aanwezig met een expositie. In verband met drukte, wordt altijd aangeraden om waar mogelijk met de fiets te komen. 

De opbrengsten van het HavenVIStijn gaan ook dit jaar weer naar verschillende goede doelen, zoals een project over de Ttexelse visserijgeschiedenis van 1780 tot 2023, het Texelfonds en Oudeschilder karttalent Tijmen Witte voor zijn deelnamen aan het WK in Valencia.

De Texelse Roparunners zijn aangekomen in Rotterdam.
Roparunners gefinisht in Rotterdam Algemeen 3 uur geleden 22
Afbeelding
De Omgevingswet in de praktijk Algemeen 4 uur geleden
Hulpdiensten in actie op het vliegveld.
Deense militair overleden na parachutesprong Algemeen gisteren 14
Een deel van de Texelse Roparunners bij de houten roltrappen van de Sint-Annatunnel onder de Schelde in Antwerpen. Dat is halverwege de route.
Roparunners op helft van de route Algemeen 19 mei, 13:30 5
Sperwer versus merel: 1-0
De Lezersfoto - Hebbes Algemeen 19 mei, 08:00
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig! - Femke Halsema Algemeen 18 mei, 10:30
Bordje bij paal 9.
De Lezersfoto - Zand erover Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
Vacature Service Monteur Texel 17 mei, 17:53