In De Koog werd in 2016 een polsbandjesuitgiftepunt gerealiseerd in het gebouw waar vroeger een brandweerkazerne was gevestigd.
In De Koog werd in 2016 een polsbandjesuitgiftepunt gerealiseerd in het gebouw waar vroeger een brandweerkazerne was gevestigd. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Politiek wil voortzetting bandjessysteem

Algemeen

Het bandjessysteem in De Koog moet in ieder geval de komende vier jaar een vervolg krijgen.

Dat stellen Texels Belang, VVD, Hart voor Texel en D66 in een motie die vanavond in de raadsvergadering aan de orde komt. De vier partijen willen de komende vier jaar maximaal zes mille per jaar beschikbaar stellen voor de horeca in De Koog en Den Burg als bijdrage in de kosten van een bandjessysteem.

Het systeem houdt in dat jongeren tot 25 jaar één keer op een centrale plek een identiteitskaart laten zien. Daarna krijgen ze een gekleurd bandje om de pols aan de hand waarvan barpersoneel kan zien of iemand boven onder de achttien is.

In De Koog startte in 2016 op initiatief van de Koger horeca een try-out met een bandjessysteem en dat liep vervolgens een paar jaar. Stappers konden voor een bandje terecht in het oude brandweerhuisje aan de Dorpsstraat waar een centraal uitgiftepunt was. 

Stichting Horeca Evenementen De Koog klopte recent bij de raad aan met het verzoek of er een nieuwe bijdrage kan worden verstrekt, zodat het systeem de komende jaren kan worden voortgezet. Volgens het college is financiering van de leeftijdscontrole voor de horeca géén gemeentelijke taak, maar volgens TB, VVD, HvT en D66 zijn er wel degelijk raakvlakken. Als de gemeente het bandsysteem mede financiert, hoeven er volgens de partijen geen lokjongeren meer ingezet te worden om te zien of er alcohol aan minderjarigen wordt geschonken. De inzet van lokjongeren viel recent in de Koger horeca helemaal verkeerd.

Als het aan de vier politieke partijen ligt (samen goed voor zeven van de vijftien zetels in de raad) ligt, volgt er in 2026 een evaluatie van het bandjessysteem waarbij onder meer bekeken wordt hoe het drankgebruik bij minderjarigen zich ontwikkeld heeft. Bekeken wordt dan ook hoe het vanaf 2027 verder zou moeten gaan met het bandjessysteem. De raadsvergadering begint vanavond om 19:30 uur.

The Promised Land vertelt een stukje Deense geschiedenis van de 18e eeuw.
Kong en Godzilla strijden zij aan zij Algemeen 4 minuten geleden
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 2 uur geleden 2
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 3 uur geleden 5
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 20 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1