De TV-opnamens voor Hunted in 2020.
De TV-opnamens voor Hunted in 2020. Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Meldingsplicht opnames gaat van tafel

Algemeen

De voorgenomen meldingsplicht voor film-, radio- en televisieopnames op Texel komt niet in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening.

Dat werd woensdagavond vrij snel duidelijk in de commissievergadering. Diverse politieke partijen wilden uitleg van het college dan wel deden het verzoek om het voornemen uit de APV te halen. Voorzitter Aad van Gils van Radio Texel deed als inspreker ook een stevig beroep op het college om af te zien van de maatregel.

Burgemeester Michiel Uitdehaag gaf uit eigen beweging al aan dat het voornemen niet op papier had moeten komen en dat de standpunten van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten ook vrij duidelijk waren. De NVJ had aangekaart dat opname van de meldingsplicht een beknotting van de vrije nieuwsgaring zou betekenen.

De burgemeester gaf aan dat hij wel een mogelijkheid moet hebben om handhavend te kunnen optreden als TV-opnames een verstoring worden voor de openbare orde (waarvoor een burgemeester verantwoordelijk is). 

In de meeste gevallen gaan opnames (Ifilm/TV) op Texel gewoon goed en leiden ze niet tot problemen, maar bij het TV-programma ‘Hunted’ liep het in 2020 uit de hand met twee gevechtshelikopters die een hele ochtend bij het eiland rondvlogen. Dat was formeel een oefening van Defensie, maar de pijn zat erin dat AVROTROS geen ruchtbaarheid wilde geven aan de TV-opnames voor ‘Hunted’ en dat Defensie daar toen in meeging, waardoor het ook voor de gemeente en de burgemeester een verrassing was er opeens allemaal gebeurde.

Volgens de Uitdehaag stond hij op dat moment als burgemeester met de rug tegen de muur en kon hij weinig meer doen aan bijvoorbeeld veiligheid. Hij kaartte aan dat het tijdens de opnames van Hunted niet alleen de helikopters waren, maar dat er ook diverse snelheidsovertredingen werden begaan op de openbare weg. 

Hij bracht eveneens in herinnering dat er in 2021 een ander incident was bij opnames van het YouTube-programma ‘Het Jachtseizoen’ van StukTV. Toen raakte een figurant ernstig gewond op de veerhaven in Den Helder, nadat hij van de brug boven de weg was gevallen. Producent Talpa - dat destijds niet wenste te reageren op vragen van de pers - had toen bij de autoriteiten ook vooraf niets laten weten van de opnames. Volgens Uitdehaag was het gevolg wel dat de boot als gevolg van het ongeval een aantal uur gestremd was met alle gevolgen van dien voor het eiland. 

Uitdehaag herhaalde woensdagavond in de raadzaal dat Texel in de ogen van sommige TV-makers toch een soort van speeltuin is en dat een burgemeester daar wel tegen moet kunnen optreden als de openbare orde in het geding komt. Er wordt bekeken hoe dat het beste kan, maar niet met de voorgenomen algemene meldingsplicht.

Afbeelding
Goede doelen wandeltocht vanaf De Waldhoorn Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Oudste zeehond Ecomare dood Algemeen 7 uur geleden 14
Afbeelding
Plan huidverbetering van a tot z in De Koog Gezondheid 11 uur geleden
Afbeelding
Texelaars doen mee aan Walk for KiKa Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Met een missie terug op Texel Algemeen 26 sep., 16:15 3
Afbeelding
Nieuw lid voor Raad van Toezicht STM Algemeen 26 sep., 16:12 1
Afbeelding
Diabetes Challenge succesvol afgesloten tijdens Texel Halve Marathon Sport 26 sep., 15:11 4
Afbeelding
Mensen thuis ondersteunen met hun bezigheden Gezondheid 26 sep., 12:30 12