De TX 42 in de haven van Oudeschild.
De TX 42 in de haven van Oudeschild. Foto: Willem den Heijer

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

“Het is vijf over twaalf voor de visserij”

Algemeen

Hart voor Texel en de VVD hebben bij het college aandacht gevraagd voor de problemen waar de garnalenvisserij mee te maken heeft.

Garnalenvissers moeten voor dit jaar nieuwe natuurvergunningen krijgen om in de Waddenzee te kunnen vissen, maar daarvoor moeten ze aan strengere stikstofeisen voldoen en de motoren minder laten uitstoten.

Dat vergt forse investeringen van de sector, waarbij het onzeker is of de garnalenvissers daadwerkelijk een nieuwe vergunning krijgen. De huidige vergunningen zijn eind december verlopen en zijn op het moment door het ministerie van LNV met negen maanden verlengd om de sector de tijd voor  veranderingen te geven.

De Texelse garnalenvissers staan volgens HvT en VVD met de rug tegen de muur. “Door de aangescherpte stikstofnormen hebben zij officieel geen geldige vergunning meer. De vissers werken met een zogeheten gedoogvergunning, waarmee ze nog tot 1 september door mogen vissen. Die vergunning wordt aangevochten door vijftien milieu- en natuurclubs. De kans is groot dat de rechter straks uitspraak moet doen, en dat betekent onzekere tijden voor de Texelse vissers ide vele slapeloze nachten hebben.”

“Zij moeten doorvaren, omdat er geen weg terug is. De bedrijven kunnen in deze onzekere tijden niet verkocht worden. De kans is aanwezig dat de vissers straks moeten stoppen met vissen; iedere dag kan de laatste zijn. En als de vissers stoppen met vissen, zijn ook de laatste kotters uit de haven van Oudeschild verdwenen. En ook veel andere bedrijven zullen dan geen werk meer hebben, zoals het dok, timmermannen en andere bedrijven.”

Beide partijen wijzen erop dat er nu nog maar een paar kotters in de haven van Oudeschild liggen, tegen ruim 40 kotters in de jaren tachtig. “Het is niet vijf voor twaalf, maar vijf over twaalf is. We vragen het college om alles in het werk te stellen om onze laatste vissers te beschermen en voor Oudeschild te behouden.”

Beide partijen doen een beroep op het college om alle contacten in Den Haag aan te spreken en tevens bij LNV aandacht te vragen voor de problemen van de garnalenvissers. Ze vragen het college zich ook aan te sluiten bij een initiatief van Urk dat samen met andere vissersplaatsen en kustprovincies de noodklok luidt.  

Afbeelding
Herstart vergaderingen politiek Algemeen 15 minuten geleden
Afbeelding
Motie over herplantplicht bomen Algemeen 4 uur geleden 4
Afbeelding
Vlotten boot moeten extra worden getest Algemeen 7 uur geleden 4
Afbeelding
SOS Dolfijn vangt een op Texel gestrande bruinvis op Algemeen gisteren 4
Afbeelding
Eerste zeepaardje binnen bij Ecomare Algemeen 30 jan, 12:00 3
Afbeelding
Robin Nolan Trio bij Club Jazz on the Waves Cultuur 30 jan, 10:54
Afbeelding
Artex organiseert workshop dieren tekenen voor kinderen Algemeen 30 jan, 10:45
Afbeelding
Afspraken Vliehors nieuw leven ingeblazen Algemeen 30 jan, 08:50