De TX 42 in de haven van Oudeschild.
De TX 42 in de haven van Oudeschild. Foto: Willem den Heijer

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

“Het is vijf over twaalf voor de visserij”

Algemeen

Hart voor Texel en de VVD hebben bij het college aandacht gevraagd voor de problemen waar de garnalenvisserij mee te maken heeft.

Garnalenvissers moeten voor dit jaar nieuwe natuurvergunningen krijgen om in de Waddenzee te kunnen vissen, maar daarvoor moeten ze aan strengere stikstofeisen voldoen en de motoren minder laten uitstoten.

Dat vergt forse investeringen van de sector, waarbij het onzeker is of de garnalenvissers daadwerkelijk een nieuwe vergunning krijgen. De huidige vergunningen zijn eind december verlopen en zijn op het moment door het ministerie van LNV met negen maanden verlengd om de sector de tijd voor  veranderingen te geven.

De Texelse garnalenvissers staan volgens HvT en VVD met de rug tegen de muur. “Door de aangescherpte stikstofnormen hebben zij officieel geen geldige vergunning meer. De vissers werken met een zogeheten gedoogvergunning, waarmee ze nog tot 1 september door mogen vissen. Die vergunning wordt aangevochten door vijftien milieu- en natuurclubs. De kans is groot dat de rechter straks uitspraak moet doen, en dat betekent onzekere tijden voor de Texelse vissers ide vele slapeloze nachten hebben.”

“Zij moeten doorvaren, omdat er geen weg terug is. De bedrijven kunnen in deze onzekere tijden niet verkocht worden. De kans is aanwezig dat de vissers straks moeten stoppen met vissen; iedere dag kan de laatste zijn. En als de vissers stoppen met vissen, zijn ook de laatste kotters uit de haven van Oudeschild verdwenen. En ook veel andere bedrijven zullen dan geen werk meer hebben, zoals het dok, timmermannen en andere bedrijven.”

Beide partijen wijzen erop dat er nu nog maar een paar kotters in de haven van Oudeschild liggen, tegen ruim 40 kotters in de jaren tachtig. “Het is niet vijf voor twaalf, maar vijf over twaalf is. We vragen het college om alles in het werk te stellen om onze laatste vissers te beschermen en voor Oudeschild te behouden.”

Beide partijen doen een beroep op het college om alle contacten in Den Haag aan te spreken en tevens bij LNV aandacht te vragen voor de problemen van de garnalenvissers. Ze vragen het college zich ook aan te sluiten bij een initiatief van Urk dat samen met andere vissersplaatsen en kustprovincies de noodklok luidt.  

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 6 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3