Afbeelding
Foto: Ronald Timmer

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

MAB klaar voor spectaculair raceweekend

Algemeen

Op de ‘heilige klei’ van Eierland wordt morgen en zondag het Speedweekend gehouden. Hoogtepunt is de World of Dirt Stockcar-finale op zaterdag. 28 coureurs hebben zich geplaatst voor de finale.

De MAB viert het 75 jarig jubileumjaar. Dit krijgt zaterdag extra glans met de allereerste World of Dirt Stockcar-finale op Texel. 28 Stockcarcoureurs hebben zich via diverse kwalificatiewedstrijden geplaatst voor de finale. In het voorprogramma stonden namelijk twee semi finales op het programma, waarin de beste veertien acteurs zich automatisch plaatsten voor de hoofdfilm. De laatste acht figuranten kunnen zich tijdens het Speedweekend plaatsen via de herkansing. In deze herkansing nemen nog eens 36 coureurs plaats voor die laatste kans. De wedstrijd wordt geleid door de Nederlandse Autosport Bond. Onder auspiciën van de Nederlandse Autosport Bond is in de afgelopen twee jaar een compleet nieuwe dirtcompetitie van de tekentafel gerold. “Een unieke dirtcompetitie die op dit vlak zijn weerga niet kent. De wens van de promotors was om een gezamenlijk kampioenschap op te zetten, de rijders vroegen steeds meer om een landelijk evenement met internationale allure. Het antwoord op deze wensen luistert naar de naam: The World of Dirt”, schrijft de MAB Club.

De baan

Met man en macht is in de coronaperiode het terrein opgeknapt, verbeterd en klaargestoomd voor de actie. Zo zijn er vaste tribunes in de dijk gemaakt en een extra toegangspoort tot het circuit zorgt voor een vlotter verloop van het programma. 

De Texelse coureurs 

Aan de start diverse Texelaars. Op poleposition staat Pieter Langeveld. Hij won overtuigend de tweede semi finale in Blauwhuis en verschafte zich daarmee de beste uitgangspositie. Langeveld acteert al enige jaren in de top van de stockcarklasse en heeft de nodige prijzen in de wacht gesleept. Op rij zeven van de finale staat een Texels duo. Aan de binnenkant staat Barry Boersen en aan zijn zij Maarten Broekman. Beide mannen kennen een wisselend seizoen tot op heden, maar zijn in staat om op het juiste moment hun kunstje te vertonen. Eén rij verder vinden we Pascal Spigt. De goedlachse Spigt was al zeer tevreden met zijn plaatsing voor deze finale. Op rij 12 staat ‘good old’ Siem Pieter du Porto. Inmiddels met pensioen en dus fulltime stockcarcoureur plaatste zich rechtstreeks via de semi-finale. 

Internationale allure 

Honderden Engelse supporters hebben al een accommodatie geboekt op het andere eiland

Alle ovalwedstrijden op het Europese continent met een dirt ondergrond hebben vooralsnog een nationaal karakter, met deze stap willen de promotors een unieke stap zetten. Alleen in de UK bestaat eens per jaar een Worldfinal, waarbij naast de Engelse coureurs er deelnemers uit bijvoorbeeld Nederland, Australië, Nieuw-Zeeland en de USA aan de start staan. Maar door de krachten te bundelen, moet dit ook te verwezenlijken zijn binnen de EU, zo vindt men. Ook voor de buitenlandse autosportliefhebber is het makkelijker om hier te komen genieten, bijna wekelijks zijn er meetings van de World of Dirt die vrij toegankelijk zijn. Deze buitenlandse racefans maken steeds vaker de overstap naar het vasteland, en zo groeit de bekendheid ook gestaag in de UK. Tijdens de World of Dirt final op Texel zijn sowieso tien Britse deelnemers aanwezig om aanspraak te maken op de nog te vergeven acht plekken in de last chance consolation, honderden Engelse supporters hebben al een accommodatie geboekt op het andere eiland. De reeds gereden wedstrijden stonden al bol van spektakel, maar iedereen kijkt uit naar de komende semi-finals, en vooral naar de moeder der finales: The Word of Dirt Final. De winnaar mag het gehele volgende seizoen met een unieke dakkleur rijden. Eerder is al de zilveren spoiler benoemd, de hoogste titel in het dirt-landschap tot zover. Daar komt met ingang van 2022 de overtreffende trap overheen: de goud-oranje geblokte variant. Het ultieme doel voor elke Stockcarcoureur anno 2022. 

De kijkcijfers 

Zoals een goede film betaamt komen de kijkcijfergelden in de zakken van de acteurs. De totale prijzenpot van deze primeur bedraagt ruim €14.000,-. Dit bedrag is ook een unicum in de dirtwereld, nog nooit was er een bedrag van deze omvang te verdienen in een finale. De winnaar pakt naast eeuwige roem een cheque van € 5.000,00. De nummer twee neemt de helft mee naar huis, afbouwend naar rato. Niemand in de World of Dirt Final gaat met lege handen naar huis, daar is de formule eveneens baanbrekend in. Ook alle winnaars van de betreffende dakkleuren pakken een bonus tijdens dit evenement. Ook in de qualifiers zijn de prijzen evenredig verdeeld, de NAB heeft samen met de organiserende clubs gekozen voor een verdienmodel voor de coureurs, 

Speedweekend 


Foto: Ronald Timmer

Naast de A-film die op zaterdag plaatsvindt, staat het gehele weekend in het teken van diverse goede films. De jubilerende MAB club ontvangt ruim tweehonderd coureurs op het circuit in Eierland, in diverse klassen. Zo staan vijftien junioren staan te trappelen voor hun eerste optreden. De Rodeoklasse is geliefd bij het publiek, normale straatauto’s worden omgetoverd tot crosswagens waarbij botsingen niet geschuwd worden. Met zo’n tachtig deelnemers is spektakel gegarandeerd. 


Vrije standaard in 2018 - Ronald Timmer

Bij de vrije standaard auto’s draait het om snelheid en met meer dan 25 coureurs is dat verzekerd van hoge snelheden. Daaromheen rijden de Stockcars, waarin ruim negentig coureurs acte de présence zullen geven. Bij de junioren ging de overwinning tijdens de eerste cross naar Thijme Veltkamp, gevolgd door Wesley Smit en Randy Koiter. De vrije standaard klasse werd gewonnen door Patrick Sintebin uit Heerhugowaard. Tweede werd daar Ruud Betsema en derde Dennis Sintebin. De overwinning in de rodeoklasse was voor Senne Houwing, gevolgd door Siebe de Waal en Rick de Graaf van de overkant. Bij de Stockcar Formule 1 waren het drie crossers van de overkant die de eerste, tweede en derde plek pakten (Wiebe de Vries, Tsjalle Greidanus en Lourenz de Vries). 

38 manches

Over beide dagen zullen zo’n 38 manches worden verreden: achttien op zaterdag en twintig op zondag. Beide dagen is de aanvang 12:00 uur. Waarbij de grote World of Dirt finale dus zaterdag in het begin van de middag plaatsvindt. De zondag wordt afgesloten met de finales van het weekend, waarin de beste coureurs het nog eenmaal tegen elkaar opnemen. De toegang voor dit alles bedraagt €15,- per persoon per dag, kinderen tot 12 jaar betalen de helft per dag en kinderen tot 3 jaar hebben vrij entree tot het schouwspel.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 7 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 12 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1