Afbeelding
Foto: Gemeente

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Thijssehuis 1,5 miljoen euro duurder

Algemeen

Het nieuwe cultuurcentrum in Den Burg (het Thijssehuis) gaat naar verwachting anderhalf miljoen euro meer kosten dan er nu aan krediet beschikbaar is.

Dat heeft het college aan de raad laten weten. De raad stelde in december €7.707.440,- (exclusief BTW) beschikbaar en op basis van het definitief ontwerp ontstaat er nu een kostenplaatje van €9.205.107,- (exclusief BTW) per 1 juni 2023. Dat is de datum waarop de bouw van start moet gaan.

De raad had in december al ingestemd met een indexering van de €7.707.440,- op basis van kostenstijgingen, maar volgens het college is er nu sprake van “excessieve bouwkostenstijgingen, die de gebruikelijke indexering ver te boven gaan.” 

Het college heeft de raad voorgesteld om nu een ‘pas op de plaats te maken’ en in september een advies aan de gemeenteraad voor te leggen hoe verder te gaan met het cultuurcentrum. Streven van het college is de geplande bouwdatum van 1 juni 2023 aan te blijven houden. “Het college is ondanks de hogere bouwkosten voorstander van doorgang van het Thijssehuis. Het Thijssehuis is ons inziens een belangrijke schakel voor de leefbaarheid van Texel.”

Alternatief is volgens het college om met spoedbesluiten te gaan werken om eerder te beginnen met bouwen, maar daar is het college geen voorstander van. Gewoon doorgaan op de ingeslagen weg en meer geld uitgeven dat de raad beschikbaar heeft gesteld, willen burgemeester en wethouders echter ook niet. “Het is belangrijk dat de raad in staat wordt gesteld hierover een weloverwogen en integrale afweging te maken.”

Het Thijssehuis moet op de plek van de Thijsseschool aan de Keesomlaan komen. Het beoogde gebouw moet het nieuwe onderkomen worden van Artex, Young 4 Ever, de bibliotheek en Radio Texel.

Afbeelding
Olifant duikt op bij voormalige school De Akker Algemeen 10 minuten geleden
Afbeelding
Programma's Ouwe Sunderklaas Algemeen 21 uur geleden 2
Afbeelding
Goed weekend voor Denise Betsema Algemeen 21 uur geleden 3
Afbeelding
Enquête: 89 procent wil helft of meer energie duurzaam opwekken Algemeen 3 dec., 11:30 3
Afbeelding
Texelse Santa Run Algemeen 3 dec., 10:11 13
Afbeelding
De lezersfoto - Winter is coming Algemeen 3 dec., 08:30 3
Afbeelding
Auto van de weg door gladheid Algemeen 2 dec., 20:00 15
Afbeelding
Beauty Outline maakt ruimte voor plannen Algemeen 2 dec., 16:00