Afbeelding
Foto: Flying Focus BV / Herman IJsseling

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Staking dreigt bij TESO

Algemeen

“Wij vinden dat onze medewerkers goed moeten worden beloond voor de uitstekende prestatie die ze leveren voor een goede bereikbaarheid van Texel. Er is sprake van die goede beloning.” Dat stelt TESO-directeur Cees de Waal in reactie op de ontstane onrust binnen de TESO. Staking bij de veerverbinding dreigt.

Het Dagblad van het Noorden meldde gisteren: “Er moet snel een cao worden afgesproken voor het personeel op de veerboot tussen Den Helder en Texel, vindt CNV. De vakbond dreigt met acties als rederij TESO niet voor volgende week donderdag een akkoord sluit. Het personeel van TESO heeft al 2,5 jaar geen geldige cao. CNV wil een loonsverhoging van 5 procent, een regeling voor oudere werknemers en het aanpakken van de werkdruk.”

Het eindaanbod dat de TESO deed naar de ongeveer honderd werknemers, maar dit werd afgewezen. De Waal laat aan de redactie weten dat de TESO vindt dat hun arbeidsvoorwaarden (inclusief de balans werk/privé) en ook het nieuwe loonbod ruimschoots marktconform zijn en dat ze graag het gesprek hierover hervatten met de vakbonden. Hij heeft daar een aantal argumenten voor die hij namens TESO bij de redactie ter kennis geeft.

In reactie op wat de FNV en CNV in de media stellen kan ik namens TESO aangeven dat:

  • wij vinden dat onze medewerkers goed moeten worden beloond voor de uitstekende prestatie die ze leveren voor een goede bereikbaarheid van Texel
  • er sprake is van die goede beloning: op basis van arbeidsvoorwaarden vergelijkend onderzoek is in 2021 is door de AWVN objectief vastgesteld dat deze voorwaarden bij TESO beduidend beter zijn dan gemiddeld in de OV sector en in de BV Nederland.
  • er doorgaans sprake is van een goede werk-privé balans dankzij o.a.
  • de 36-urige werkweek
  • een mooie cao die onverkort van kracht blijft zolang er geen nieuwe cao is) met passende afspraken over rust en werk 
  • voldoende mogelijkheden om vrij te nemen (het afgelopen jaar hebben full time medewerkers gemiddeld genomen ruim 260 uur verlof opgenomen, oftewel ruim  32 dagen)
  • we er trots op zijn dat er een heel laag personeelsverloop is, een groot deel van de medewerkers werken hier tot hun pensioen
  • we doorgaans horen dat TESO een goede werkgever is, dat zien we ook bij de werving van medewerkers, het is voor ons ook in deze tijd gelukkig doorgaans nog goed mogelijk om vacatures in te vullen
  • TESO een aantrekkelijke werkgever wil blijven: om die reden heeft TESO voor 2022 een loonsverhoging van 4,5% aangeboden. 
  • het bij TESO reeds mogelijk is om parttime te werken
  • in de laagste loonschaal onze medewerkers gemiddeld genomen all-in circa 18 euro per uur verdienen (dus inclusief toeslagen en vakantiegeld)
  • voor het werken bij TESO een minimumleeftijd van 18 jaar wordt gehanteerd
  • in 2020 en 2021 er nog geen nieuwe cao tot stand is gekomen, omdat er vaak geen fysieke bijeenkomsten mogelijk waren vanwege COVID-19, voorstellen van TESO om de onderhandeling geheel coronaproof (online) voort te zetten werden afgewezen. 
  • om te voorkomen dat onze medewerkers daar nadeel van zouden ondervinden de oude cao nu nog doorwerkt en hebben we in 2020 de salarissen conform de algemene loonindex met 2,98% verhoogd en in 2021 met 2,05%.


Actiebereidheid werknemers groot

Volgens de FNV is de actiebereidheid onder medewerkers groot. Gisteravond stuurden zij een ultimatum naar TESO. Als het bedrijf voor 23 juni om 06.00 uur niet akkoord gaat met onder meer een loonsverhoging van 5%, het afschaffen van de jeugdlonen en het recht op parttime werken volgen vrijwel zeker acties. 

Lutz Kressin, bestuurder FNV Streekvervoer: ‘De werkgever stelt zich echt onverzettelijk op. De werknemers zitten nu al ruim twee jaar met een cao die officieel verlopen is. En dan komt het bedrijf na hervatting van de al moeizame onderhandelingen met een eindbod dat echt ver onder de maat is.’

Herhaling van zetten

Het ultimatum lijkt een herhaling van zetten te worden. Kressin: ‘We hebben met een brief al eerder duidelijk gemaakt wat de wensen van de werknemers zijn voor de nieuwe cao. Het eindbod dat de werkgevers op 24 mei deden, werd dan ook door onze leden unaniem afgewezen.’

Eisen

Naast een loonsverhoging van 5% per 1 januari 2022 wil de vakbond ook dat er op 1 juli dit jaar gekeken wordt naar de algemene loonindexIs die hoger dan 5% dan moet de werkgever dit verschil aanvullen. Daarnaast wil de vakbond dat er onderzoek komt naar het verwachte personeelsverloop en de mogelijkheid om werknemers boven de sterkte aan te nemen. Dit om de hoge werkdruk aan te pakken.

Actiebereidheid

Kressin: ‘We hopen dat we niet tot acties hoeven over te gaan en dat de werkgever inziet dat de werknemers meer verdienen dan het eindbod. Mocht het toch tot acties komen dan kan het ook gaan om werkonderbrekingen voor korte of langere duur, en stiptheidsacties.’

Langdurige onderhandelingen

De huidige cao was geldig tot 1 januari 2020. Een onderhandelingsakkoord tussen vakbonden en werkgever werd door de leden begin 2020 afgewezen. Vanwege corona zijn de onderhandelingen pas in oktober 2021 weer hervat. Kressin: ‘Toen werd al snel duidelijk dat er van de kant van de werkgever weinig beweging te verwachten was.’

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 15 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 20 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00