Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Wadden lekkerste streek van Nederland

Algemeen

De Wadden hebben de eerste Nationale verkiezing van de Lekkerste Streek van Nederland gewonnen. De prijs werd toegekend aan Aart Wijker, chef-kok van Grand Hotel Opduin die een gerecht maakte dat bestond uit ingrediënten die voor honderd procent uit de Waddenstreek komen.

De opdracht was een gerecht te maken waarvan uit elke Waddenprovincie een ingrediënt kwam. Voor Noord-Holland en dus Texel het lamsvlees, Kollumer zoete erwt uit Friesland en Groninger spelt en zwarte waddenmosterd. “Normaal maak je risotto van rijst, maar dat kan ook van oerspelt, schapenkaas en wijn , in dit geval witte aalbessenwijn uit de streek. Dat hebben we gedaan. Voor ons was dit een prachtige test. Ook bij Opduin zijn we bezig om zoveel mogelijk met Waddentreekproducten te werken, waarbij de kaart straks voor zeventig procent uit Waddenproducten zal gaan bestaan. Nu kon ik dus zelfs voor honderd procent koken met producten van de Wadden. Met alleen producten van Texel werken, is lastig. Maar het hele Waddengebied heeft meer dan genoeg te bieden”, vertelt de winnende kok.


De andere deelnemende streken waren Zeeland, de Veluwe, de Friese Wouden en Het Groene Hart (waar de wedstrijd nu werd gehouden). De verkiezing is een initiatief van Streekeigen Producten Nederland. Volgend jaar wordt de wedstrijd op Texel gehouden. 

Annette van Ruitenburg, betrokken vanuit haar bestuursrol in de Stichting Waddengroep: “vanuit de drie provincies en het Waddenfonds voeren ze het programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’. Wij werden gevraagd een inzending te organiseren. Deze prijs is dus een prachtig resultaat! De jury roemde de originaliteit, het verhaal en de visie van onze inzending. (www.waddenvoedsel.nl).”


Het is hetzelfde als bij het Eurovisie Songfestival. “De winnaar organiseert de volgende wedstrijd. Het is niet zo dat er dan weer een Texelse kok kookt. Dan kookt er een kok uit Friesland of Groningen namens onze streek”, legt ze uit.

Aart: “Het was heel leuk om te doen. Het past ook in de route die wij hebben gekozen met Opduin. We redeneren vanuit de groente en daar wordt het vlees of vis op aangepast. Geen grote stukken vlees waar een beetje groente bij ligt, maar veel lokale groente met een mooi, stukje lokaal vlees.”

Annette van Ruitenburg besluit: “zodoende past het ook in het hele concept van de duurzame keuken, eten van bonen, spelt in plaats van rijst vanwege de voetprint. Ook het vlees van Texels lam van schapenhouders die aangesloten zijn bij de Vereniging Schapen Eiland Texel past daarin.”

Afbeelding
Nieuwenhuis beste biljarter bij DVO Sport 2 uur geleden
Het Familietoernooi bij ZDH.
Familietoernooi voor voetballers bij ZDH Sport 5 uur geleden 1
Afbeelding
Molens De Traanroeier en Het Noorden geopend op Open Molendag Algemeen 5 uur geleden
Schilderij uit de expositie ‘Texels Landschap’ gemaakt door Joke Keijzer-Schraag
Expositie 'Texels Landschap' in De Twaalf Balcken Cultuur 6 uur geleden
Een vat Texels Geheim 2024 aan boord van de reddingboot.
Texels bier voor jubilerende KNRM Algemeen 6 mei, 10:30 1
Nieuwe verschijning op Texel: de Vogelfietssafari van Klaas de Jong.
Van bierfiets tot vogelfietssafari Algemeen 5 mei, 16:30 9
Martine van Huntum en haar team zijn al jaren de specialist in gezichtsbehandelingen.
Beauty Outline is de personal trainer voor je huid Advertorials 5 mei, 13:00
Eilanddichter Fiet van Beek draagt Tegenspraak voor.
TEGENSPRAAK Algemeen 5 mei, 12:00 1