Informateurs Jan Beijert en Corry Heijne spreken vertegenwoordigers van de politieke partijen toe in de kantine van Gemeentewerken.
Informateurs Jan Beijert en Corry Heijne spreken vertegenwoordigers van de politieke partijen toe in de kantine van Gemeentewerken. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Advies: coalitie TB, PvdA en GL

Algemeen

Texels Belang, PvdA en GroenLinks zouden het beste met elkaar verder kunnen praten over de vorming van een nieuwe coalitie in de gemeenteraad.

Dat advies hebben informateurs Corry Heijne en Jan Beijert vrijdagmiddag aan de politieke partijen op Texel gegeven. De informateurs spraken afgelopen week met alle partijen om te horen hoe zij tegen een nieuwe coalitie aankeken.

Beijert en Heijne hebben Texels Belang, PvdA en GroenLinks het advies gegeven om op korte termijn met elkaar om tafel te gaan om verder te praten. Heijne liet bij de presentatie van de bevindingen van haar en Beijert weten dat het mogelijk moet zijn dat er ‘voor de Meierblis’ (eind april) een nieuwe coalitie is.

Volgens Beijert en Heijne kwamen uit de gesprekken met de zeven politieke partijen naar voren dat er aan alle kanten waarde wordt gehecht aan een “stabiel, bestuurlijk-ervaren college” dat de uitdagingen van de komende jaren aan kan. 

De hoop is volgens de informateurs dat er - na de vorming van een coalitie - een college aantreedt dat tot 2026 de rit uitzit en een breed draagvlak heeft (en houdt) in de gemeenteraad. De afgelopen vier jaar kende het college drie keer voortijdig het vertrek van een wethouder en de nieuwe gemeenteraad zit niet te wachten op een herhaling daarvan.

De partijen mochten bij de informateurs ook allemaal een voorkeur uitspreken voor een nieuwe coalitie. De PvdA werd bij alle partijen wel genoemd. Texels Belang en GroenLinks werden bij zes partijen genoemd als mogelijke kandidaten voor de coalitie.

De partijen gaven ook de voorkeur aan de komst van drie wethouders in plaats van vier zoals tussen 2010 en 2014 het geval is geweest. Het is voor het eerst dat de Texelse politiek na de verkiezingen informateurs heeft aangesteld om te inventariseren hoe alle partijen tegen de vorming van een nieuwe coalitie aankijken.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 23 uur geleden 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2