Ericka Voortman werd onlangs geïnterviewd door NH Nieuws over haar plannen.
Ericka Voortman werd onlangs geïnterviewd door NH Nieuws over haar plannen. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

College ziet niets in openluchtmuseum

Algemeen

Het college ziet niets in de plannen van Ericka Voortman om de Groeneplaats op te toveren in een openluchtmuseum. Dat laat wethouder Eric Hercules weten op vragen van D66. 

"De zand-in-zand sporen zijn niet te behouden en dus ook niet te exposeren; de baksteen resten waren van schamele kwaliteit en niet uniek; de waarde zat hem in de locatie (oude Raaksje) en bovendien is de bodem te nat om resten te exposeren." Dat zijn de argumenten die de verantwoordelijke wethouder aangeeft bij het afwijzen van het idee.

"De resultaten van de archeologische opgraving worden bewaard, alleen niet op de plek zelf. De archeologische opgraving gaat door tot het niveau dat er geen sporen meer zijn van menselijke activiteit. De onderzoekslocatie is dan "schoon" en wordt weer gevuld tot het maaiveld. Tijdens het onderzoek worden de verschillende tijdslagen voorzichtig "afgepeld". Recente lagen verdwijnen voor oudere lagen. Vondsten worden nader onderzocht, gedocumenteerd en deels opgeslagen. De waarde van de archeologische opgraving zit in de informatie die de zoektocht terug in de tijd oplevert. Tijdens het onderzoek heeft de archeologische dienst voor algemeen publiek een aantal keren uitleg gegeven over de voortgang. Een deel van de vondsten zal na het onderzoek tentoongesteld kunnen worden. De archeologische dienst verwacht begin volgend jaar een eerste presentatie te kunnen geven van de resultaten van het onderzoek."

In het antwoord van de wethouder wordt overigens niet ingegaan op het idee van Voortman om een deel van de vondsten middels zogenaamde straatvitrines op locatie ten toon te stellen. De kunstenares geeft voorlopig niet op. Op de website openluchtmuseumtexel.nl houdt zij iedereen op de hoogte van al haar plannen. 

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 9 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45