Onderzoekster Jenny Tiramani van de School of Historical Dress bekijkt de kaftan
Onderzoekster Jenny Tiramani van de School of Historical Dress bekijkt de kaftan Foto: Kaap Skil

Dit artikel is geschreven door
Kaap Skil Museum

Een duik in het maritieme verleden van Texel

Weer wereldvondst uit wrak bij Texel

Algemeen

De belangrijkste ankerplaats van de Gouden Eeuw bij Texel levert opnieuw een vondst van wereldformaat. Na 'de jurk' wordt uit hetzelfde 17e-eeuwse wrak nu een oosters gewaad - een kaftan - getoond.  Deze is slechts tien dagen te zien in Museum Kaap Skil op Texel van 16 t/m 25 juni..

Na de 'jurk' nu een kaftan
April 2016 werd in Museum Kaap Skil een zeer exclusieve zeventiende-eeuwse jurk gepresenteerd, die door lokale duikers was opgedoken bij een scheepwrak voor de kust van Texel. Een wereldwijd unieke vondst; er is nauwelijks kleding uit de zeventiende eeuw bewaard gebleven. Dit nieuws ging de hele wereld over. Maar de jurk is niet het enige kledingstuk dat van de zeebodem bij Texel kwam. Een onderzoeksteam heeft onlangs een ander opgedoken kledingstuk bestempeld als een minstens even belangrijke vondst als de jurk. Een zijden kaftan, vermoedelijk gedragen door een vrouw of een kind. De jurk en andere vondsten verwezen meer naar de Stuarts en zeer hoge adel uit het noordwesten van Europa. Deze vondst verwijst naar het Ottomaanse rijk: in Constantinopel droegen de elite en leden van de hofhouding van de sultan dergelijke weelderige kaftans. De kaftan is zeer kwetsbaar. Daarom is het heel bijzonder dat het straks 10 dagen te zien is in Museum Kaap Skil van 16-25 juni.

Van Turkije naar Texel
Een kaftan is een traditioneel kledingstuk uit het Midden-Oosten, dat in de zeventiende eeuw door zowel mannen als vrouwen gedragen werd. De zijden kaftan heeft een velours-achtig uiterlijk en is gemaakt zoals kleermakers in het Ottomaanse Rijk dat deden. De stijl van de grote zilveren knopen op het kledingstuk wordt in historische bronnen als 'Perzische stijl' aangeduid. De luxe stof, grote knopen en dure kleurstoffen wijzen op een welgestelde eigenaar. Ook de jurk en eerder gepresenteerde vondsten verwezen naar personen uit de hogere klassen, mogelijk zelfs naar het Engelse koninklijk huis.

Kort te zien
De vezels van de oosterse kaftan zijn zeer kwetsbaar, maar wel vrij goed geconserveerd. De bijzondere kaftan, die in de Gouden Eeuw in de Waddenzee belandde en na honderden jaren ineens boven water kwam, is van 16 t/m 25 juni te zien in Museum Kaap Skil. Lokale duikers en de conservator zijn regelmatig aanwezig om te vertellen over deze spectaculaire vondst. 

Onderzoek in volle gang
Alle vondsten uit het wrak waar deze topvondsten gevonden werden, zijn eigendom van Provincie Noord-Holland en liggen in depot in archeologiecentrum Huis van Hilde. Daar worden ze alleen uitgehaald voor onderzoek. Dit gebeurt door een team van internationale experts, waaronder de School of Historical Dress in Londen, gecoördineerd vanuit de Universiteit van Amsterdam. In Kaap Skil is te zien wat precies wordt onderzocht en wat de eerste bevindingen zijn. Om gedurende de onderzoeksperiode het publiek toch de kans te geven het spraakmakende textiel met eigen ogen te aanschouwen is de kaftan tien dagen exclusief te bezichtigen in Kaap Skil. Daarna verdwijnt ook dit unieke kledingstuk weer in depot voor verder onderzoek. Beoogd is de vondsten uiteindelijk in een permanente tentoonstelling in Museum Kaap Skil te kunnen tonen.
 

Fragment van een ets van Abraham de Bruyn getiteld Drie Turkse vrouwen en twee kinderen, gekleed volgens de mode van ca 1580. Op deze ets is te zien hoe kaftans eruit zagen en gedragen werden
Afbeelding
Herdenking slachtoffers heksenjacht Algemeen 10 minuten geleden
Afbeelding
Informatiebijeenkomst opgraving scheepswrak bij Museum Kaap Skil Algemeen 47 minuten geleden
Afbeelding
Tour de Lasalle start met Texelse omloop Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texelse Courant 1 juni 2023 Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Gezellige zondagmiddag met muziek op het terras van Prins Hendrik Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
DEMTex zoekt een coördinator Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
“Twee keer keer in de week avond vrij" Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
JO17-1 van Texel'94 kampioen Sport gisteren 13