Logo texelsecourant.nl
Archeoloog Michiel Bartels laat de restanten van de oude dijk in de huidige Waddenzeedijk bij De Schans zien.
Archeoloog Michiel Bartels laat de restanten van de oude dijk in de huidige Waddenzeedijk bij De Schans zien.

Historische vondsten in dijk bij De Schans

In de Waddenzeedijk bij De Schans aan de Redoute bij Oudeschild zijn de restanten van een oude dijk, sporen uit de IJzertijd en de restanten van vermoedelijk een oude wachttoren gevonden.

De restanten liggen momenteel bloot vanwege de graafwerkzaamheden voor het nieuwe gemaal. Ze zijn morgen (donderdag 11 mei) van 16.00 tot 20.00 uur tijdelijk te bezichtigen. Daarna gaat er weer grond overheen.

Archeologen geven tijdens de openstelling tekst en uitleg over de vondsten. Zij waren vandaag bij een voorpresentatie al zeer enthousiast, met name omdat goed te zien is hoe de oude dijk door de eeuwen heen is opgebouwd.


De restanten van de vermoedelijke wachttoren waren min of meer een verrassing. Archeologen hadden een kaart van de Historische Vereniging gezien waarop een wachttoren was afgebeeld, maar het was de vraag of er daadwerkelijk wat zou worden gevonden in het stuk dijk nabij De Schans.

Het gaat om fundamenten van het gebouw die gevonden zijn. Vermoed wordt dat er ná 1600 en vóór 1750 op de dijk een wachttoren van circa zes bij zes meter moeten hebben gestaan van een paar meter hoog, bedoeld om over de dijk heen te kijken. Het fundament bestaat uit zogeheten Friese boerengeeltjes.


Burgemeester Michiel Uitdehaag bekijkt het fundament van de vermoedelijke wachttoren dat uit de dijk tevoorschijn kwam.


Overzicht van het werk voor het nieuwe gemaal van De Schans. (Foto Ton Zegers)

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik vind dat we op Texel in het algemeen goed geïnformeerd worden wat betreft het coronavirusReageren!