Frans Schrama en Geert Bosscha proosten met Ruuge monnik.
Frans Schrama en Geert Bosscha proosten met Ruuge monnik. Foto: Evalien Weterings

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

“Ruuge monnik” valt in de smaak

Algemeen

“Nou, die is niet verkeerd”, stelt Frans Schrama. “Een topbier”, luidt het oordeel van Geert Bosscha . De twee mannen mochten in proeflokaal Onder de Pomp in De Koog acteren als monnik en als eerste het nieuwe bier van de Texelse Bierbrouwerij proeven. De ‘Ruuge monnik’ valt goed in de smaak.

Wie het bier graag wil proeven, zal toch echt nog even geduld moeten hebben. Ruuge Monnik wordt in samenwerking met café De Slock officieel gepresenteerd op Koningsdag in park De Wezentuin in Den Burg. “Dat leek ons een prachtige aftrap”, vertelt Arjan Witte van de Texelse Bierbrouwerij. 

Het is bier is geïnspireerd op een 14e-eeuws recept van de ruige Ludinga-monniken op Texel. Het recept kwam naar voren bij een boek dat Lodewijk Dros schreef en uitbracht in samenwerking met de brouwerij, Wads Smaakhuus en de Texelse Courant. “We hebben het bier wel naar de moderne tijd gebracht en het eindresultaat is wat ons betreft geslaagd.” 

Het bier is gemaakt door het brouwteam van de Texelse volgens een speciaal ‘gruytmengsel’, met onder meer Texelse zwartmoeskervel. Een plant die alleen op Texel en langs de kust van Den Helder groeit. Vroeger had bier ongeveer 2,5 procent alcohol, dit bier heeft een alcoholpercentage van 6,5 procent. Er is eenmalig zesduizend liter van het bier gebrouwen en is niet in de winkel verkrijgbaar. “Het komt op tap bij de Texelse horeca. Aan de ene kant omdat we dit echt exclusief voor Texel hebben gebrouwen, aan de andere kant omdat we de horeca willen steunen na een lastige periode”, besluit Arjan.

Afbeelding
Woontij zoekt een huurheld met een hart van goud! Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Haarherstel en meer bij Boutique Salon Texel Gezondheid 2 uur geleden 2
Afbeelding
Texel nog gevrijwaard van blauwtong Algemeen 4 uur geleden 6
Afbeelding
Expendables en Sinterklaasfilms Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
“Zien waar je afgeweken bent van je eigen basis" Gezondheid 10 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texel deze Week 28 september 2023 Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Aron Zeeman genomineerd als mediatalent van het jaar Algemeen 28 sep., 13:30 54
Afbeelding
Annelies helpt met genezen van onzichtbare blauwe plekken Gezondheid 28 sep., 08:30 2