Afbeelding
Foto: Gertha Wessels

Team VVD Texel met Albert Huisman op 2: “Ook oog voor kleine belangen”

Algemeen Vanuit de lokale politiek

Naam: Albert Huisman uit Den Hoorn

Leeftijd: 52 jaar, geboren Amsterdammer, al 17 jaar woonachtig op Texel

Achtergrond: getrouwd met Hennie

Beroep en hobby’s:

“Ik ben oorspronkelijk slager, maar heb ook 9 jaar gewerkt als vestigingsmanager bij ABN AMRO. Na de verhuizing naar de Anjahoeve aan de Westerweg ben ik logiesverstrekker geworden. Je kunt me dagelijks wandelend aantreffen in de Texelse natuur met mijn hondjes Sem en Jackie.

Albert beschrijft zichzelf als een doener, die graag doelen bereikt. Een liberaal in hart en nieren, die vindt dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen leven. “Als er hulp nodig is, dan moet er uiteraard een vangnet zijn. Zo zit ik zelf ook in elkaar, ik steek altijd een helpende hand uit als daar behoefte aan is.” Hij houdt van duidelijkheid. En haalbaarheid. “Voorstellen moeten wel zin hebben. Politiek moet geen zaken optuigen en nodeloos ingewikkeld maken.” Hoe het is om als volksvertegenwoordiger op het eiland door iedereen te worden aangesproken heeft hij al twaalf jaar kunnen meemaken, als echtgenoot van Hennie Huisman. Albert vindt het nauwe, persoonlijke contact dat er op Texel is een voordeel. “Ik wil graag betrokkenen in de ogen kijken en zelf spreken als er iets speelt, want dan ga ik met de juiste kennis op pad. Ik wil het verhaal van alle kanten weten, dus ik ga zeker op mensen afstappen als ik raadslid word.”

Samen om tafel

Bestuurlijke ervaring heeft Albert in ruime mate, onder andere bij de Kleine Logiesverstrekkers, TVL, TOP, de Hoornder Markt en LTO Texel. Ook op politiek gebied kent hij het klappen van de zweep, als commissielid en bestuurslid van VVD Texel. Hij heeft de nodige successen behaald, bijvoorbeeld door de belangen van de kleine logiesverstrekkers voor het voetlicht te brengen bij het vaststellen van het Bestemmingsplan Buitengebied 2013. Als voorzitter van Stichting Glasvezel Texel is het gelukt om een glasvezelnetwerk in een groot deel van het buitengebied aangelegd te krijgen. “Dat was een geweldig project, in samenwerking met verschillende partijen. Ik vind het machtig mooi om zo in overleg met elkaar doelen te bereiken. Zo ben je in gesprek met gemeente of provinciale vertegenwoordigers of zit je zomaar om tafel met vertegenwoordigers van het ministerie van economische zaken. Het nut van snel internet bij iedereen heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen, met al dat verplicht thuiswerken. Ik ben blij dat we dit op tijd voor Texel hebben kunnen realiseren.”

Stikstofproblematiek

Door zijn rol als secretaris bij LTO Texel krijgt Albert veel mee over de agrarische problematiek. Steeds meer landbouwgrond moet worden ingeleverd, agrarische percelen worden ingeperkt met bufferzones. “Kleinere agrarische bedrijven hebben het moeilijk, het stikstofdossier wordt zwaar aangezet. Dat hebben ze gemeen met de visserij, per 1 januari 2023 lopen namelijk de stikstofvergunningen voor de vissersvloot af. Er moeten in 2022 nieuwe vergunningen worden afgegeven, maar het is de vraag of dat gaat gebeuren. Er dan heb je nog de aanlandplicht , het inleveren van visgebieden, onzekerheid rondom de Brexit en windmolenparken op zee. Landbouw en visserij zijn echter belangrijke sectoren voor Texel, waar we voor moeten staan en onze landelijke en Europese connecties mee moeten bestoken.” De andere belangrijke pijler van de Texelse economie is het toerisme. Balans is daarbij volgens Albert waar het om draait.

Plek 2 op de lijst

Zijn interessegebied is groot. Albert staat te popelen om raadslid te worden. “Ik zal er alles aan doen om een goede volksvertegenwoordiger te zijn. Ik hoop dat de Texelaars mij het raadslidmaatschap gunnen en hun stem op mij uitbrengen. Mochten er nog twijfelaars zijn: ik ben lokaal betrokken en heb ook oog voor de kleine belangen die spelen in dorpen. Ik heb een groot netwerk van mensen op het eiland en aan de overkant die ik kan aanspreken om Texel verder te helpen. En ik heb aan de zeer ervaren wethouder Hennie Huisman, die zich niet opnieuw verkiesbaar stelt, de beste thuiscoach die een raadslid zich kan wensen…

Bent u nieuwsgierig naar onze kandidaten op de kieslijst en ons verkiezingsprogramma?
Klik hier voor Team #VVDTexel voor een stabiel en zelfstandig Texel

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 1 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 4 uur geleden 3
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 6 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 8 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00