Afbeelding
Foto: Gertha Wessels

Jur Schuiringa : “Stem van de stabiliteit”

Algemeen Vanuit de lokale politiek

Naam: Jur Schuiringa uit Den Hoorn

Leeftijd: 67 jaar, al vijftig jaar woonachtig op Texel. Achtergrond: woont samen met Jacomien Bas. “We hebben één hond, één kat en één papegaai. Ze heten allemaal ‘Kees’, voor de stabiliteit in huis…

”Beroep en hobby’s: 

“Ik kwam als student-badmeester op Texel en ben eigenlijk nooit meer weggegaan.” Jur studeerde tandheelkunde, maar probeerde ingeloot te worden voor de studie diergeneeskunde. Hij deed tussendoor een jaartje rechten, een jaartje accountancy, een jaartje informatica. Het duurde hem allemaal te lang, strandpaviljoen paal 17 kwam op zijn pad en de rest is geschiedenis. Het is zijn hobby om zich lekker in te graven in dossiers, vooral op gebied van bestuursrecht en ruimtelijke ordening.

Hij kan worden beschouwd als de nestor van de partij. Al vijftien jaar maakt hij deel uit van de gemeenteraad, eerst als commissielid en daarna drie termijnen als raadslid. Een stem op hem is een stem op stabiliteit. Hij heeft een enorme bak aan ervaring, die hij ook gaat gebruiken voor het begeleiden van de jonge aanwas op de Texelse VVD-lijst. De politiek kreeg hij van huis uit mee. “Mijn opa was betrokken bij de oprichting van de VVD. En mijn vader was adviseur van de vaste Kamercommissie voor landbouw.” Het liberale gedachtengoed zit diep. “Mijn vrijheid is de vrijheid van een ander”, zegt hij.

Dossiervreter

Jur is een echte ‘dossiervreter’. Door zijn brede achtergrond en belangstelling heeft hij veel bagage. “We hebben ooit een slepende rechtszaak tegen de gemeente gevoerd over personeelshuisvesting, die we in een gebouw aan het Wezenland hadden gemaakt. Na 9 jaar wonnen we en naar aanleiding daarvan is er een beleidsnota personeelsverblijven en bedrijfswoningen opgesteld door de gemeente. Dus met kennis op gebied van bestuursrecht zit het wel goed.” Naast het raadswerk deed Jur ook veel bestuurservaring op als voorzitter van de gezamenlijke strandexploitanten, als bestuurslid van Horeca Texel en stond hij mede aan de basis van TOP.

Bestuurlijke ramp

Iets terugdoen voor de Texelse gemeenschap, dat noemt Jur als zijn drijfveer om zich opnieuw verkiesbaar te stellen. “Het is niet altijd een dankbare taak. We zaten met de naweeën van de kanjerprojecten, zoals de Zandkoog, het nieuwe raadhuis en de OSG, wat financieel-bestuurlijk een ramp was. Met name door toedoen van onze wethouder Hennie Huisman hebben we dat toch weer op een gezonde manier op de rit gekregen.” Jur is voorstander van zo min mogelijke ambtelijke bemoeienis. Hij wil grote projecten liever overlaten aan ingehuurde professionele projectbegeleiders. “Als De Skool en het Cultuurhuis straks klaar zijn, hebben we alles voor de komende twintig jaar aardig op de rit. We krijgen wel eens hoge overheidsfunctionarissen op bezoek, die kijken echt met bewondering wat wij hier allemaal voor elkaar hebben gekregen.”

Samenwerkingsverbanden

Jur noemt zichzelf een ‘felle hond’ op gebied van de financiën. Daarnaast krijgt Texel steeds meer te maken met samenwerkingsverbanden met andere gemeenten, waar hij met argusogen naar kijkt. “Neem de veiligheidsregio, of de nu de perikelen rond de GGD. Daar gaat bestuurlijk het nodige fout. Ik wil daar bovenop zitten. Ook de duurzaamheidskwestie heeft zijn aandacht. Jur wil zich inzetten voor betere isolatie van woningen als basis voor de energietransitie. “Door de zonnepanelen op de eilanden in de Marker Wadden wordt genoeg energie opgewekt om te voldoen aan de eisen van de Regionale Energie Strategie van de gemeenten, waar Texel ook onder valt. Ik weet niet of je de laatste tijd wel eens vanaf de Waddendijk richting Wieringen hebt gekeken naar alle rooie knipperlichten, maar we moeten toch echt niet willen dat we op Texel van die windmolens krijgen.”

Bent u nieuwsgierig naar onze kandidaten op de kieslijst en ons verkiezingsprogramma?
Klik hier voor Team #VVDTexel voor een stabiel en zelfstandig Texel

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 11 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 14 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 16 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00