Afbeelding
Foto: Gertha Wessels

Team VVD Texel met Isabel Boschma op 5: “Niet alleen mening langs de zijlijn”

Algemeen Vanuit de lokale politiek

Naam: Isabel Boschma-van der Star uit De Waal

Leeftijd: 38 jaar

Achtergrond: getrouwd met Cor van het slachtbedrijf

Is er ien von: 

“Ik ben van boerenafkomst. Mijn vader is Henk van der Star uit het Noorden, voorheen van het loonbedrijf. Hij heeft nog altijd een veehouderij, tegenwoordig op wat kleinere schaal en ik help daar graag mee. Moeder is een Van Heerwaarden, ook echt Texels.”

Beroep en hobby’s:

Isabel is agrarisch bedrijfsadviseur bij Flynth en dochterorganisatie Rombou. “Ik maak bedrijfsplannen en financiële prognoses voor financieringsaanvragen, mestboekhouding en vergunningstrajecten rondom stikstof. Dat laatste is niet alleen aanvragen indienen, maar ook het inzichtelijk maken van de vergunde situatie voor een ondernemer. Daarnaast begin ik in het najaar een studie vastgoed en rentmeesterschap.” Ze fietst graag en gaat ieder jaar in haar eentje in de zomervakantie op pad langs vrienden en oud-studiegenoten.

Niet alleen maar iets roepen vanaf de zijlijn. Actief ergens voor staan, daadwerkelijk meepraten. En meer vrouwen in de politiek. Dat zijn de drijfveren voor Isabel om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Er is geen twijfel over mogelijk, Isabel zit in de agrarische hoek. Bij de vorige verkiezingen stond ze ook al op de kieslijst van VVD Texel. Nu staat ze op plek 5, als de eerste vrouw. “Ja, daar zou ik altijd op stemmen”, zegt ze met een knipoog. Ze zat afgelopen vier jaar in de steunfractie en hoopt komende periode commissiewerk op zich te kunnen nemen. “Plek 5 is niet direct een verkiesbare plek, maar je weet het natuurlijk nooit wat er gebeurt. Als er veel mensen op mij stemmen, vind ik dat ik daar wel gehoor aan moet geven, want dat spreekt een bepaald vertrouwen in mij uit.” Isabel maakt deel uit van de Raad van Commissarissen van de Rabobank Kop van Noord-Holland en is bestuurslid van LTO Texel. Dus op bestuurlijk gebied staat zij haar mannetje. Ze staat pal voor haar mening. “Het is niet zo dat ik me laat gebruiken voor iets, omdat mensen me toevallig kennen. Integriteit is belangrijk voor me.”

Ruimte bieden

De VVD is een partij voor en door ondernemers. De agrarische sector mag daarin zeker niet ontbreken, vindt Isabel. “Ik wil me specifiek voor die groep hard maken.” Ruimte bieden om hun bedrijf te voeren en te ontwikkelen, daar wil Isabel zich sterk voor maken. “Stel dat het gaat om wegenaanleg of verkeerssituaties, dan moet het agrarische aspect worden meegewogen. Er mogen geen problemen ontstaan doordat er brede machines langs moeten. Ik vind dat bij alle onderwerpen die voorbij komen moet worden gekeken wat het effect is voor agrariërs op het eiland.”

Woonruimte

Een belangrijk punt op haar agenda is de agrarische bebouwing. “Er stoppen veel boeren. We zien dat nu al gebeuren en dat gaat de komende tijd alleen maar meer worden, als er geen opvolging is. Wat gebeurt er dan met de bebouwing? Wat kunt je ermee, wat moet je ermee? Ik wil mogelijkheden ontwikkelen die een agrariër kan toepassen om de waarde van een locatie te behouden of zelfs te verbeteren en die voor de maatschappij tot nut zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan mogelijkheden voor een niet-agrariër, zoals een loonwerker. Die mogen nu maar tot een bepaald oppervlak bouwen, terwijl ze meer nodig hebben. Maar je kunt ook denken aan permanente woonruimte op agrarische bedrijfslocaties.” In haar betoog ontbreekt het woord ‘toerisme’. Isabel lacht. “Daar hebben we wel genoeg van. En daar zijn al mogelijkheden voor die ondernemers kunnen toepassen.” Ze haalt de stolpenregeling aan. “Ik zou daaraan willen toevoegen dat er een tweede woning in een stolp mag komen in plaats van een recreatiewoning. We moeten de woningnood op het eiland immers oplossen. En op die manier houd je het buitengebied bewoond en levendig.”

Bent u nieuwsgierig naar onze kandidaten op de kieslijst en ons verkiezingsprogramma?
Klik hier voor Team #VVDTexel voor een stabiel en zelfstandig Texel


Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 31 minuten geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 53 minuten geleden 2
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 1 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 1 uur geleden 2
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 2 uur geleden 6
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 2 uur geleden 3
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 2 uur geleden 11
Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 3 uur geleden 65