Afbeelding
Foto: Gertha Wessels

Jan Aris Eelman: “Maak van Texel geen Zandvoort”

Algemeen Vanuit de lokale politiek


Naam: Jan Aris Eelman uit Den Burg

Leeftijd: 60 jaar, geboren in Oudeschild

Achtergrond: getrouwd, twee dochters van 21 en 23 die in Leiden studeren, Is er ien von: “Ik kom uit een echt Texels nest, vele generaties lang. Aad Eelman de veerijder is mijn vader. Hij deed ook transport van agrarische producten. Mijn moeder is Jozien Schagen, een dochter van de Tesokapitein. Daar heb ik waarschijnlijk mijn zeevaardersbloed van.”

Beroep en hobby’s: Al op jonge leeftijd werd de Texelaar kapitein van reusachtige schepen. “Twee voetbalvelden groot, zo werd het ooit omschreven.” Na vijf jaar als gezagvoerder werd hij voor de rederij opzichter en project manager bij Chinese werven. In die periode haalde hij via het Britse consulaat aan de University of London zijn bachelor rechten en een master in zeerecht. Hij deed wat klussen als jurist, maar kreeg de kans om docent te worden op de hogere zeevaartschool op Terschelling. “Daar ben ik vorig jaar mee gestopt, dus ik heb nu alle tijd voor iets anders. Als hobby teken ik graag en ik loop hard.”

Jan Aris zat al eerder in de gemeenteraad, voor zijn eigen partij Eiland Belang. Hij heeft de overstap naar de VVD gemaakt omdat de overlap groot was, bijvoorbeeld de tegenstand tegen windturbines en het Thijssehuus en de behoefte om de hand op de knip te houden. “We overlegden altijd al veel. En dan kan je meer bereiken als je deel uit maakt van een groter collectief.”

Erfgoed

De natuur, de zee en Texel, Jan Aris kent het eiland als zijn broekzak en heeft affiniteit met alles wat er groeit en bloeit. Maar daar hoort wat hem betreft de Texelaar zelf ook bij. Hij is groot voorstander van historisch medegebruik en heeft nauwe betrekkingen met de Stichting Natuur en Mens. Daarnaast wil hij de boeren en de visserij ondersteunen, die hij essentieel vindt voor Texel en voor behoud van het Texels eigene. “Ik heb agrarische affiniteit door mijn vader, maar ik ben zelf van huis uit een zeeman. We moeten het erfgoed op en om Texel goed bewaren. Daar spelen agrariërs, maar ook de vissers en de andere scheepvaart een rol in. Ik kijk ook met argusogen naar de gevolgen van het opspuiten van Ceres. De havenmond van Oudeschild slipt langzaam dicht, de hele Texelstroom is aan het veranderen. Daar moeten we bovenop zitten.”

Haven exploitatie

De haven dreigt voor de gemeente een financiële molensteen te worden. Het aantal vissersschepen daalt. Alleen toeristische activiteiten in de haven vindt Jan Aris geen goede ontwikkeling. “En we moeten er flink voor lobbyen dat Texel niet alleen voor alle onkosten opdraait. Een bloeiende haven vol activiteiten is belangrijk voor het eiland. En we moeten ook kijken naar de exploitatie van de NIOZ-haven. Zoeken naar activiteiten die daar kunnen, waardoor het financieel positief uitpakt. “Ik ben lang docent geweest, dus onderwijs is voor mij eveneens een speerpunt. Dat moet op Texel op niveau blijven, zowel bestuurlijk als qua uitvoering. Ik wil bijvoorbeeld ook dat de kleine basisscholen in de buitendorpen behouden blijven en niet ondersneeuwen.”

Meerlaags bouwen

De VVD staat bekend als ondernemerspartij. Dat betekent wat Jan Aris betreft zeker niet dat hij voor onbeperkte uitbreiding is . “We moeten Texel bewaren, het moet hier geen Zandvoort worden. De boeren steken al meer de koppen bij elkaar om de weidevogels te behouden, er is in allerlei sectoren overleg met natuurbeschermers. Ik wil daar graag in bemiddelen. Waar we wel echt in moeten uitbreiden is de bouw van woningen. Om te besparen op kostbare grond ben ik voorstander van meerlaags, dus drie etages. Alleen op plekken waar dat landschappelijk verantwoord is. De Tuunen vind ik wat dat betreft een gemiste kans.” Hij noemt zichzelf een ‘allround Texelaar’ met belangstelling voor alle onderwerpen die er spelen. “Ik kwam vroeger met mijn vader in alle uithoeken, dus ik ken alles en iedereen. Als ik ergens voor sta, dan ben ik vasthoudend.”

Bent u nieuwsgierig naar onze kandidaten op de kieslijst en ons verkiezingsprogramma?
Klik hier voor Team #VVDTexel voor een stabiel en zelfstandig Texel

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 9 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 14 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1