Afbeelding
Foto: Gertha Wessels

Ireen Boekel: “Gefrustreerd door stroperigheid”

Algemeen Vanuit de lokale politiek

Naam: Ireen Boekel uit Den Burg

Leeftijd: 50 jaar, geboren en getogen Texelaar

Achtergrond:

“Samenlevend met een echte Texelaar, die deels aan de overkant woont. We hebben ieder drie kinderen. Onze toekomst samen ligt wel op Texel.

”Is er ien von:

“Boekel van de vroegere slagersfamilie uit Oudeschild. Mijn moeder is een Roeper van Akenbuurt.

”Beroep en hobby’s: 

Ireen is zelfstandige. Ze is bestuurssecretaris bij De Krim, doet het office management bij de Texelse Bierbrouwerij en andere ondernemers. Ze gaat een mediation opleiding volgen. “Ik vind eigenlijk alles leuk en interessant en houd er erg van mijn kennis te verbreden. Ik trek daardoor van alles naar mij toe, al beken ik dat het soms wat veel wordt. Tijd voor hobby’s? Lezen, alles wat letters heeft. Mits het niet te eng is, want dan slaap ik niet meer. En ik kijk graag Scandinavische series. Sporten is geen hobby, maar ik dwing mezelf soms tot hardlopen, wat ik niet echt leuk vind. En de sportschool, omdat ik gezond wil blijven. Er hangt ook nog een mountainbike op mij te wachten in de schuur…”

Ireen maakt deel uit van het bestuur van de Fietsersbond en focust zich met name op de verbetering van de verkeersveiligheid. Daarnaast zit ze in de raad van adviseurs van de Stichting Kernwaarden en maakt ze deel uit van het bestuur van de VVD. Voorheen was zij als bestuurslid ook betrokken bij de Ronde om Texel, lid van de medezeggenschapsraad van de basisschool en de dorpscommissie in Oudeschild. Ervaring genoeg dus. Ze vindt het lastig om er één stokpaardje te kiezen, omdat haar belangstelling zo breed is en ze zich over veel ontwikkelingen op het eiland verbaast. “Ik kan mij echt zorgen maken. Wat als eerste in me opkomt is de leefbaarheid en mobiliteit. Ik vind ook dat er op gebied van verkeersveiligheid en parkeren op Texel veel in het geding is. Dat hangt samen met de sterk toegenomen drukte, maar misschien nog wel meer met het gebrek aan visie. Ik werk natuurlijk ook bij bedrijven in de toeristische sector, dus ik zie echt het belang wel. Maar de leefbaarheid en daarmee het draagvlak onder bewoners staat zwaar onder druk. Je bent als Texelaar nergens meer vrij van de toerist. Er is geen rustige periode meer en het dringt door tot in de woonwijken. Natuurlijk is het de kurk waar het eiland op drijft. Maar we zijn nu de kip met de gouden eieren aan het slachten.”

Eenheidsworst

Texel wordt niet alleen veel drukker, maar trekt ook een ander publiek, constateert Ireen. “Ze houden hier de derde of vierde vakantie van dat jaar. Kijk naar de ontwikkelingen in Giethoorn en Volendam, die kant moet je niet op willen.” Visie tonen en maatregelen nemen om de overlast in te perken, dat wil Ireen. “Wat wil je als eiland en hoe kom je daar. Dat kan betekenen dat je bijvoorbeeld op een harde manier de automobilist ontmoedigt, met name de toeristen die met twee tot wel drie auto’s naar hun gehuurde huisje komen. Heb de ballen om daar echt een standpunt tegen in te nemen.” Haar oproep lijkt in tegenspraak met de VVD grondgedachte van economische groei. “Dat is het niet, want een verstandige ondernemer kijkt naar de lange termijn en concentreert zich op zijn ‘unique selling points’. Als je nu geen goede keuzes maakt, maak je iets kapot wat ons op den duur schade berokkent. Het hoort bij het goed in de markt houden van Texel. Waak voor eenheidsworst, het eiland moet bijzonder blijven. Onderscheidend van de rest. Meer uitbreiding is niet het antwoord, want er is nu al nauwelijks personeel te vinden. Als je de kwaliteit niet meer kunt bieden, haken mensen ook af.”

Woningnood

Ireen ziet de woningnood in relatie met de populariteit van het eiland. “Starterswoningen worden via Airbnb verhuurd. Doordat je zonder een vergunning een B&B in je huis mag beginnen, worden regels niet gerespecteerd en steeds verder opgerekt. Het huis wordt een verdienmodel en daardoor onbetaalbaar. De jeugd trekt weg, Texel vergrijst en er komen ouderen van de overkant hier van hun oude dag genieten. Dat draagt niet direct bij aan de economie op Texel, maar drukt wel op de zorg en onderwijs. We moeten zoeken naar manieren om dit beter te stroomlijnen. Bijvoorbeeld door heel strenge regulering van Airbnb en B&B’s, zodat huizen weer worden gebruikt voor bewoning en die markt toegankelijker wordt voor jongeren. ”Ze raakt enorm gefrustreerd van de soms stroperige processen bij de overheid. “Het duurt zo lang voor bouw- en andere plannen groen licht krijgen. Natuurlijk is het ook belangrijk dat wordt voorkomen dat Texel helemaal wordt vol gezet met iets dat helemaal niet past bij het karakter van het eiland. Het is lastige materie.”

Plek 10 op de lijst

Ireen wil zich komende tijd liefst eerst verder ontwikkelen. Ze ziet nu een rol voor zichzelf langs de zijlijn en in het VVD-bestuur. “Mijn tijd komt wel.”

Bent u nieuwsgierig naar onze kandidaten op de kieslijst en ons verkiezingsprogramma?
Klik hier voor Team #VVDTexel voor een stabiel en zelfstandig Texel




De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 9 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3