Archieffoto van een expositie in 't Drijverhuus.
Archieffoto van een expositie in 't Drijverhuus.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Drijverhuus in Den Hoorn stopt ermee

Algemeen

't Drijverhuus in de voormalige Jan Drijverschool in Den Hoorn stopt eind dit jaar met de activiteiten.

Volgens het bestuur is er onvoldoende steun voor het toekomstplan om 't Drijverhuus een centrum voor kunst, cultuur, natuur en landschap te laten worden.

"Het college acht het idee niet levensvatbaar en ook bij andere belanghebbenden is onvoldoende steun aanwezig. Voor het ontwikkelen van een dergelijk centrum, kwalitatief gelijkwaardig aan Ecomare en Kaap Skil, is een breed draagvlak onontbeerlijk."

Zonder draagvlak is de motivatie en inspiratie van bestuur en vrijwilligers volgens de bestuursleden onvoldoende om een kwalitatief goed programma te blijven neerzetten, mede omdat het toekomstperspectief ontbreekt.

"We zullen het komende jaar benutten om, op initiatief van de dorpscommissie, samen met anderen te zoeken naar een mogelijkheid om het voormalige schoolterrein nieuw leven in te blazen, waarbij hopelijk elementen uit ons toekomstplan op het gebied van kunst en (speel)natuur nog een plaats zullen krijgen. Daarnaast blijven we Klifhanger organiseren."

Het bestuur van 't Drijverhuus liet het toekomstplan op haalbaarheid onderzoeken door een advies- en beleidsbureau. "Conclusie: Met gemiddeld 85 bezoekers per dag is een gunstige exploitatie mogelijk. Daarnaast is een eenmalige investering nodig van circa €710.000,- voor de inrichting van het gebouw en omliggend terrein. Hiervoor zijn fondsen beschikbaar. Het centrum moet kwaliteit en variatie bieden om voldoende (betalende!) bezoekers te trekken. Consequentie is dat de gehele locatie, binnen en buiten, moet kunnen worden benut.

Middels presentaties en gesprekken hebben we getracht voldoende support te genereren bij college, ambtenaren, bewoners, dorpscommissie, ondernemers en Texelse organisaties. We hebben echter moeten constateren dat het draagvlak onvoldoende is. Daarom hebben wij ons plan ingetrokken. De tijd is er kennelijk niet rijp voor. Jammer voor de enthousiaste vrijwilligers en alle betrokkenen Texelaars, maar de noodzakelijke medewerking van belangrijke stakeholders ontbreekt."

In de afgelopen drie jaar hebben 29.900 mensen 't Drijverhuus bezocht (circa 1/3 Texelaars en 2/3 toeristen). De ruimte was gemiddeld vier dagen per week open. "Er waren 78 georganiseerde activiteiten van zeer uiteenlopende aard: exposities, lezingen, excursies, voorstellingen, workshops en films."

De activiteiten in 't Drijverhuus worden vrijdag 30 december om 16.00 uur afgerond met een "finissage".

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 2 uur geleden 5
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 22 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen gisteren
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30