Ouwe Sunderklaas in Den Hoorn in 2020: tactische verwijzingen naar het coronavirus.
Ouwe Sunderklaas in Den Hoorn in 2020: tactische verwijzingen naar het coronavirus. Foto: Cees Boon

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

“Neem eigen verantwoordelijkheid bij Ouwe Sunderklaas”

Algemeen

Burgemeester Michiel Uitdehaag heeft een algemene oproep gedaan aan Texelaars om tijdens Ouwe Sunderklaas de eigen verantwoordelijkheid op het gebied van corona in acht te nemen.

Ouwe Sunderklaas is komende zaterdag 11 december, maar kan als gevolg van corona voor de tweede keer op rij niet op traditionele wijze worden gevierd.

Als gevolg van de coronamaatregelen is de horeca vanaf 17:00 uur dicht en er moet een QR-code getoond worden. In huiskamers mogen maximaal vier bezoekers worden ontvangen (met uitzondering van personen tot 13 jaar), waardoor het lastig wordt om het feest op traditionele wijze te vieren.

Naar verwachting gaat er vast wel iets gebeuren en de burgemeester doet een oproep daarbij de basismaatregelen in acht te nemen. “Zoek geen drukte op, houd afstand en draag een mondkapje. Bescherm jezelf en anderen. En respecteer elkaars keuzes.”

Uitdehaag zegt het te snappen dat iedereen had uitgekeken naar een ‘normale’ Ouwe Sunderklaas, maar stelt dat virus nog volop aanwezig is en dat daar rekening mee moet worden gehouden.

Volgens de gemeente organiseert ieder Texels dorp Ouwe Sunderklaas op eigen wijze. “Zij bepalen zelf of het speulen praktisch haalbaar is onder de voorwaarden die dan gelden.”

Het speulen wordt volgens de Coronawetgeving gezien als een evenement. “Evenementen mogen wel plaatsvinden, maar onder voorwaarden: bezoekers van 13 jaar en ouder moeten een coronatoegangsbewijs (de QR-code) laten zien. Een evenement moet plaatsvinden op een afgesloten locatie, er moet een gezondheidscheck plaatsvinden en bezoekers hebben een toegangskaart nodig.” Een evenement mag tot 17:00 uur duren 

Bij excessen dan wel zaken die uit de hand lopen, wordt er gehandhaafd. De viering is normaal altijd op 12 december, tenzij die datum op een zondag is, dan gaat Ouwe Sunderklaas naar zaterdag.


Ouwe Sunderklaas in Den Burg in 2020: niet speulen, wel afbeeldingen op het straat om iets aan Ouwe Sunderklaas te doen. (Foto Gerard Timmerman)

De meierblis in Den Burg.
Meierblissen op Texel ontstoken Algemeen 2 uur geleden
Gezelligheid in Den Burg in 2023. Dit jaar ruimt de gemeente alle banken en hutten van tevoren op.
Redactie zoekt mooiste meierblisfoto's 2024 Oproep 11 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsmarkt in centrum Den Burg Algemeen 14 uur geleden 7
Schetsontwerp van het kunstwerk in het Thijssehuis.
Zoeken naar kleuren kunstwerk Thijssehuis Algemeen 29 apr, 13:45 14
Vlnr: Arco Garritsen en Jan Jacob Rab van de Zestig van Texel met in hun midden Jaap Witte.
Jaap Witte wint Schapenroosterbokaal en Lopertje Sport 29 apr, 10:00 2
De hoogwerker is paraat in de Molenstraat voor controle van de schoorsteen.
Brandweer in actie na brandmelding Algemeen 28 apr, 17:55
Fien Quartel, Jari Ellen en Jef Mets op het hoofdveld van SV De Koog.
"Zonder jeugd, geen ziel" Algemeen 28 apr, 14:13
Afbeelding
Portrettekenaars exposeren Cultuur 28 apr, 12:00