Dorpshuis De Hof in De Koog.
Dorpshuis De Hof in De Koog. Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Kamervragen ‘Testen voor Toegang’ De Koog

Algemeen

De VVD heeft Kamervragen gesteld aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid over ‘Testen voor Toegang’ in De Koog.

Tweede Kamerlid Aukje de Vries wil van de minister weten hoe het zit met de beschikbaarheid van testlocaties van ‘Testen voor Toegang’ op de Waddeneilanden en andere dunbevolkte gebieden in Nederland.

De Vries wil onder meer weten of de minister bekend is met signalen over een continu wisselend beeld van de beschikbaarheid van Testen voor Toegang op onder meer de Waddeneilanden. In De Koog is het al een paar weken de vraag of en wanneer de testlocatie in bedrijf is.

Het Kamerlid wil ook weten of in de aanbesteding van ‘Testen voor Toegang’ rekening is gehouden met het feit dat het niet rendabel is testlocaties zoals die in De Koog en andere dunbevolkte gebieden open te houden bij een vergoeding op basis van het aantal testen.

Tot 10 oktober werden testaanbieders van Testen voor Toegang gefinancierd op basis van de beschikbaarheid van de testvoorzieningen. Sinds 11 oktober worden ze gefinancierd op basis van de hoeveelheid afgenomen testen.

De Vries wil weten of minister De Jonge de mening deelt dat Testen voor Toegang voor iedereen binnen een redelijke afstand en reistijd beschikbaar moet zijn en blijven. “Ook voor iedereen die op de Waddeneilanden woont en werkt?” Het VVD-Kamerlid wil ook weten hoe de minister omgaat met de gevolgen die de slechte beschikbaarheid van Testen voor Toegang heeft voor de lokale ondernemers en de bewoners op de Waddeneilanden. “Welke maatregelen gaat de minister nemen om nu eindelijk eens stabiele locaties voor Testen voor Toegang beschikbaar te hebben en te houden op de Waddeneilanden en in andere dunbevolkte gebieden?” 

De VVD wil eveneens weten wat de status is van het gesprek dat de gemeente Texel heeft met het ministerie van Volksgezondheid. “In hoeverre is er ook overleg met andere gemeenten waar een vergelijkbare situatie speelt?”

Op de andere Waddeneilanden was een soortgelijke situatie dat de testlocaties van ‘Testen voor Toegang’ in het geding kwamen. Daar zijn ze volgens testaanbieder Alegria Health inmiddels weer zeven dagen per week geopend nadat de testaanbieder een akkoord met Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog had gesloten.

Afbeelding
Nieuwenhuis beste biljarter bij DVO Sport 12 uur geleden 1
Het Familietoernooi bij ZDH.
Familietoernooi voor voetballers bij ZDH Sport 15 uur geleden 1
Afbeelding
Molens De Traanroeier en Het Noorden geopend op Open Molendag Algemeen 16 uur geleden
Schilderij uit de expositie ‘Texels Landschap’ gemaakt door Joke Keijzer-Schraag
Expositie 'Texels Landschap' in De Twaalf Balcken Cultuur 16 uur geleden
Een vat Texels Geheim 2024 aan boord van de reddingboot.
Texels bier voor jubilerende KNRM Algemeen 6 mei, 10:30 1
Nieuwe verschijning op Texel: de Vogelfietssafari van Klaas de Jong.
Van bierfiets tot vogelfietssafari Algemeen 5 mei, 16:30 9
Martine van Huntum en haar team zijn al jaren de specialist in gezichtsbehandelingen.
Beauty Outline is de personal trainer voor je huid Advertorials 5 mei, 13:00
Eilanddichter Fiet van Beek draagt Tegenspraak voor.
TEGENSPRAAK Algemeen 5 mei, 12:00 1