De huidige kaart met locaties van 'Testen voor Toegang'. Texel kent geen locatie meer.
De huidige kaart met locaties van 'Testen voor Toegang'. Texel kent geen locatie meer. Foto: Stichting Open Nederland

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Geen ‘Testen voor Toegang’ meer op Texel

Algemeen

Texel kent sinds gisteren geen testlocatie van ‘Testen voor Toegang’ meer waar mensen terecht kunnen voor een testbewijs om aan te tonen dat ze niet besmet zijn met het coronavirus.

De testlocatie, die in dorpshuis De Hof in De Koog zat, is verdwenen na de invoering van een nieuw systeem bij het landelijke Testen voor Toegang.

Testaanbieders kregen tot zondag 10 oktober een beschikbaarheidsvergoeding op basis van beschikbare testcapaciteit. Sinds afgelopen maandag is dat veranderd en worden testaanbieders betaald per afgenomen test.

Een woordvoerder van Stichting Open Nederland, de organisatie achter Testen voor Toegang bevestigt dat Texel op het moment geen testlocatie van Testen voor Toegang heeft.

Volgens de woordvoerder zit de Stichting Open Nederland op het moment echter “nog vol in het proces van het aansluiten van nieuwe testaanbieders en er volgen de komende dagen nog meer locaties.” 

Dat kan betekenen dat er mogelijk toch weer een testlocatie van Testen voor Toegang op Texel komt, maar dat is vooralsnog koffiedik kijken. Het is volgens de stichting uiteindelijk aan de testaanbieders om te bepalen waar zij testlocaties openen.

Ondernemers op Texel zijn boos over de ontstane situatie. De afwezigheid betekent dat mensen die een negatieve test nodig hebben (bijvoorbeeld om de horeca binnen te komen of om naar een evenement te kunnen gaan) nu op de overkant zijn aangewezen voor een testbewijs dat zij geen corona hebben. 

Dat geldt ook voor toeristen en die zijn er momenteel weer in grote getalen nu in Duitsland de herfstvakantie begonnen is. Volgende week begint ook in Nederland de herfstvakantie. De dichtstbijzijnde locaties voor Texel zijn op het moment Heerhugowaard, Harlingen, Andijk en Oost-Vlieland.

Voor de achtergrond: Testen voor Toegang is er voor mensen die om wat voor reden dan ook geen coronavaccinatie hebben en een geldig negatief testbewijs moeten kunnen aantonen dat zij geen corona hebben.

Afbeelding
Texelse IJsboerderij Labora zoekt ijsbereider m/v Algemeen 7 minuten geleden
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een weekend-/vakantiehulp 49 minuten geleden
The Promised Land vertelt een stukje Deense geschiedenis van de 18e eeuw.
Kong en Godzilla strijden zij aan zij Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 3 uur geleden 2
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 4 uur geleden 5
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 21 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06