Zusters van het Agnietenklooster.
Zusters van het Agnietenklooster. Foto: Bron: Gentse begijn, manuscript uit 1840.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

“Int Texel gebrouwen”, aflevering 3: Bier van rebelse non

Cultuur

Als de monniken van Ludinga driekwart eeuw van het toneel verdwenen zijn, vestigen zich opnieuw kloosterlingen op het eiland. Rond 1438 betrekken nonnen het Agnietenklooster in Den Burg.

De hoofdtaak van deze begijnen is de zorg voor behoeftigen en zieken. Daaronder valt het verstrekken van brood en boter, maar ook bier. Omdat het klooster dreigt te vergrijzen, verdwijnen de overgebleven zusters naar Leiden, waar ze onderdak vinden in het Sinte Barbaraklooster. Daar brouwde men bier “met of zonder hop”. Hun gruit- of hopbier bewaarden ze “in de koele bierkelder”. Op Texel hebben de nonnen ook zo’n opslagruimte gehad, met een gewelfde kelder. 

Bij opgravingen op de Groeneplaats, waar het Agnietenklooster ooit stond, komen in 2017 waterputten, een tuunwal en een kolk voor het vee tevoorschijn. En een 16e -eeuwse tapkraan met een gothische A erop, afkomstig van een bier- of wijnvat. De projectleider van de opgravingen weet zeker dat de begijnen bier hebben gebrouwen. Dat wordt bevestigd door de moeilijk te ontcijferen administratie van de zusters. 

Uit hun laatste kasboek blijkt zonneklaar dat ze bier maakten. Er staat een bostelton (bostel is brouwafval waar je dunbier van kon maken, of er de varkens mee voeren). En ze kopen geregeld mout in. Schroten - mout malen - deden ze zelf. Hun bier valt aan de hand van een oud manuscript te reconstrueren. Het was met 4,2% dubbel zo sterk als dat van de monniken van Ludinga. 

De nonnen werden vanwege hun kleding wel “grauwzusters” genoemd, maar de Texelse zusters leidden een tamelijk kleurrijk leven. Twee nonnen, Anna en Marieken, waren berucht om hun “rebellenheijt” en “scandale”. Ze hebben “kinderen in apostatie geprocreeert (hun geloof verzaakt en zich voortgeplant)”. Ze weigeren daarom “onder obedientie (gezag) van haer overste te staan”.

Anna en Marieken hadden hun kuisheidsgelofte al geschonden en lappen nu die van gehoorzaamheid aan hun laars. In het kasboek van het Agnietenklooster komen enkele kinderen voor, "ons Aren” en "ons Cornelis”. Dat kunnen weesjes geweest zijn die bij de nonnen onderdak hadden gekregen, maar ook inwonende zoontjes van Anna en Marieken. Texelaars beschermen de rebelse begijnen annex moeders. Als de Leidse pater van het Sinte Barbaraklooster pacht komt innen en de zusters wil ophalen, wacht een "groten hoep volcx” hem op met "kwaad gelaet”. De pater wordt gemolesteerd. De gang van zaken op dat "halff barbaarsche eijlandt” maakt hem woedend. Anna, Marieken en hun kinderen denken daar anders over. Ze blijven. Snel komen ook de andere nonnen terug naar Texel. Niet lang daarna werd hun klooster door de Reformatie een weeshuis.

Het voormalige klooster, later weeshuis aan de Parkstraat. 

Collectie Historische Vereniging Texel 

Afbeelding
Nieuwe cursus aquarelleren bij Artex Cultuur 12 uur geleden
Porren in het vuur tijdens de meierblis.
Texel laat meierblis branden Algemeen 17 uur geleden 2
V.l.n.r.: Hugo Groothuis, Thomas Wassenaar, Kevin van Zuilekom, Mike van der Haas, Jan van Wijk, Herbert de Geer en Tim de Haan
Heren 1 schrijft historie met promotie Algemeen 30 apr, 22:32
De meierblis in Den Burg.
Meierblissen op Texel ontstoken Algemeen 30 apr, 20:00 1
Gezelligheid in Den Burg in 2023. Dit jaar ruimt de gemeente alle banken en hutten van tevoren op.
Redactie zoekt mooiste meierblisfoto's 2024 Oproep 30 apr, 10:30
Afbeelding
Voorjaarsmarkt in centrum Den Burg Algemeen 30 apr, 08:00 7
Schetsontwerp van het kunstwerk in het Thijssehuis.
Zoeken naar kleuren kunstwerk Thijssehuis Algemeen 29 apr, 13:45 14
Vlnr: Arco Garritsen en Jan Jacob Rab van de Zestig van Texel met in hun midden Jaap Witte.
Jaap Witte wint Schapenroosterbokaal en Lopertje Sport 29 apr, 10:00 2