Afbeelding
Foto: Celine Kuijper

Dit artikel is geschreven door
Julia Van der Velde

Julia van der Velde blogt op freelancebasis voor de Texelse Courant

Het ridicule rietje

Algemeen Blogs

Dat het klimaat verandert hebben we allemaal in de gaten; overstromingen, bosbranden en hittegolven teisteren de mensheid. Om dat elke keer in de media te zien vind ik heel erg, maar ik begrijp niet waarom men denkt dat de vervanging van plastic rietjes nou het verschil gaat maken.

Klimaatverandering is een enorm probleem, dat weten we allemaal. Als we daar wat aan willen doen, moet dat met zijn allen. Koraalriffen, meeuwen, zeehondjes en andere zeewezens gaan dood door de plastic soep. Papieren rietjes hebben een goede uitstraling voor bijvoorbeeld restaurants, omdat consumenten denken dat restaurants goed bezig zijn. Maar draagt dat rietje daadwerkelijk bij aan een beter milieu?

Drastische problemen vragen om drastische maatregelen. Ik ben van mening dat al dat plastic in de supermarkt in de vorm van bakken met druiven en aardbeien niet meer kan. De trostomaten kunnen ook in een kartonnen bakje, waarom dan niet al dat fruit. Of bijvoorbeeld korting wanneer je met je eigen fruitschaal komt. Dat zou voor de gemiddelde Nederlander wel motiverend werken. Wat nog meer een enorm verschil zou maken is om bedrukking op verpakkingen te minimaliseren. Al die felle printen zijn extreem milieuvervuilend en bovendien volstrekt onnodig. Maar een fleurige verpakking ziet er aantrekkelijker uit, waardoor het meer verkocht wordt, waar de fabrikant baat bij heeft. De economische ontwikkeling, hoe meer geld hoe beter, gaat altijd voor en daar gaan we de fout in. 

De conclusie is dus dat we het allemaal verschrikkelijk vinden wat er met het klimaat gebeurt, maar de oplossing is slechts een verbod op een plastic rietje. Ik vraag me af hoeveel plastic rietjes jij wekelijks in je prullenbak hebt zitten… Begrijp me niet verkeerd alle beetjes helpen en ik ben hier ook echt voor, maar laten wij met zijn allen net zo groots denken als de impact van de ingrijpende klimaatverandering.

Een goed voorbeeld is het statiegeld op plastic flessen. En nu maar hopen dat het snel over de hele wereld wordt ingevoerd, want slechts dan kunnen we hopelijk een verschil maken. 

Afbeelding
Nieuwenhuis beste biljarter bij DVO Sport 13 uur geleden 1
Het Familietoernooi bij ZDH.
Familietoernooi voor voetballers bij ZDH Sport 15 uur geleden 1
Afbeelding
Molens De Traanroeier en Het Noorden geopend op Open Molendag Algemeen 16 uur geleden
Schilderij uit de expositie ‘Texels Landschap’ gemaakt door Joke Keijzer-Schraag
Expositie 'Texels Landschap' in De Twaalf Balcken Cultuur 17 uur geleden
Een vat Texels Geheim 2024 aan boord van de reddingboot.
Texels bier voor jubilerende KNRM Algemeen 6 mei, 10:30 1
Nieuwe verschijning op Texel: de Vogelfietssafari van Klaas de Jong.
Van bierfiets tot vogelfietssafari Algemeen 5 mei, 16:30 9
Martine van Huntum en haar team zijn al jaren de specialist in gezichtsbehandelingen.
Beauty Outline is de personal trainer voor je huid Advertorials 5 mei, 13:00
Eilanddichter Fiet van Beek draagt Tegenspraak voor.
TEGENSPRAAK Algemeen 5 mei, 12:00 1