De zee bij onstuimig weer.
De zee bij onstuimig weer. Foto: Sytske Dijksen

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

VN: zeespiegel stijgt steeds sneller

Algemeen

De gemiddelde zeespiegel steeg de afgelopen 3000 jaar nog nooit zo snel als in de afgelopen eeuw waarin er 20 centimeter bij kwam. 

Dat blijkt uit een nieuw klimaatrapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, waaraan onder meer het NIOZ meewerkte. Het nieuwe rapport is een vervolg op een vorig rapport dat het IPCC in 2013 uitbracht.

De komende dertig jaar stijgt de gemiddelde zeespiegel volgens het nieuwe rapport met nog eens zo’n 20 centimeter. “Als de uitstoot van broeikasgassen blijft doorgaan zoals nu staat de zeespiegel over tachtig jaar ongeveer 80 centimeter hoger.”  Als de uitstoot wordt teruggebracht naar nul in 2050 stijgt de zeespiegel volgens het rapport een stuk minder snel, maar nog steeds met zo’n 40 centimeter tegen het jaar 2100.

In het VN-klimaatrapport zijn volgens het NIOZ de bevindingen uit ruim 14.000 wetenschappelijke artikelen over klimaatverandering samengebracht en met elkaar vergeleken. “Het rapport is in drie rondes bekeken door wetenschappers en overheden, wat in totaal meer dan 78.000 commentaren opleverde.” Aan het rapport schreven in totaal 234 klimaatwetenschappers van over de hele wereld mee. 

Volgens het klimaatrapport moet Nederland extra alert zijn op het smelten van het ijs op Antarctica. “Noord-Europa kan daardoor nog eens 10 procent bovenop de wereldgemiddelde zeespiegelstijging gaan ervaren. Dit komt door het zwaartekrachtseffect. Alle massa op aarde trekt elkaar aan en daardoor trekt de zware ijsmassa die nu op Antarctica ligt als het ware het oceaanwater naar zich toe.”

“Het klinkt onverwacht, maar als er ijs smelt op Antarctica, dan wordt daar de aantrekkingskracht minder, waardoor de zeespiegel in de buurt van de Zuidpool daalt. Het smeltwater komt in de oceaan terecht en dat water moet ergens naartoe. Dat is het noordelijk halfrond: bij ons stijgt hierdoor de zeespiegel juist meer dan gemiddeld.”

Ook na 2100 blijft de zeespiegel volgens het rapport nog lang stijgen, maar de hoeveelheid en snelheid daarvan wordt volgens het rapport sterk bepaald door de uitstoot van broeikasgassen vanaf nu. De snelheid waarmee het klimaat verandert, is volgens de VN ook niet eerder voorgekomen in de afgelopen millennia.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 17 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30