Afbeelding
Foto: Jop van Drie;

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Kunstenaar zoekt locatie voor kunstwerk

Algemeen

“Op het Dorpsplein of in De Dorpsstraat van De Koog. Dat zou mijn droomlocatie zijn voor het kunstwerk dat ik heb ontworpen”, vertelt beeldend kunstenaar Jop van Driel. Het beeld bestaat uit een lam en een anker met ieder een symbolische betekenis.

“Het lammetje is een Texels lam en staat voor nieuw begin. Het lammetje ligt te luieren, dit staat symbool voor vrijheid, vakantie en genieten. De ankers hebben een verwijzing naar de VOC die hun schepen voor anker legden bij Texel. De ankers staan ook voor hoop. Als je de achtergrond van het beeld rood maakt, zie je hartjes, en bij groen een klavertje vier. De ankers zijn gekruist, daarin zie je de X van Texel. Ook staat de X voor liefde of voor een kus”, legt de kunstenaar uit Diemen uit.


De houten demoversie van het kunstwerk van Jop van Driel.

Het beeld is ongeveer 80 centimeter breed en 60 centimeter hoog. “Ik zou het beeld nu kunnen laten gieten in brons. Echter dit is kostbaar, en dat heeft weinig nut aangezien het nog geen bestemming heeft waar ik het kan plaatsen. Ik ben inmiddels bij de gemeente geweest, maar daar kom ik niet echt verder mee. Wellicht is er een plek beschikbaar bij een ondernemer op Texel? Of komt iemand met een ander idee.”

Jop – internationaal kunstenaar van trappen en sculpturen – heeft een grote liefde voor Texel en komt er een paar keer per jaar. Een liefde die al op jonge leeftijd is ontstaan. Een aantal jaren geleden zat hij met Frits Langeveld in het café en ze kwamen op de vraag of Texel eigenlijk wel een beeldmerk heeft. Een beeldmerk zoals bijvoorbeeld Flipje van Tiel, of Manneke {is in Brussel. Een beeld waar bezoekers van Texel naartoe gaan om foto’s te maken met hun gezin en deze te delen met hun dierbaren. Wij kwamen tot de conclusie dat Texel dat nog niet heeft.”

Sinds het gesprek kwam in Den Burg natuurlijk de Burgsche Zetel, maar in andere dorpen – zoals De Koog – is wellicht nog ruimte voor een dergelijk beeld, waar men – indien men het kunstwerk mooi vindt – gebruik zou kunnen maken van de 15.000 subsidie van het Texelfonds. Via deze weg zijn ook in andere dorpen kunstwerken gekomen, waaronder de Zetel in Den Burg.

De ‘demoversie’ van het kunstwerk heeft Jop gebeeldhouwd uit hout en hoewel smaken kunnen verschillen, staat het vakmanschap buiten kijf.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 7 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45