Het nieuwe cultuurcentrum aan de buitenzijde.
Het nieuwe cultuurcentrum aan de buitenzijde. Foto: DP6 architectenbureau

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Cultuurcentrum krijgt naam Thijssehuis

Algemeen

Het nieuwe cultuurcentrum dat op de plek van de Thijsseschool in Den Burg gaat komen, krijgt de naam Thijssehuis.

Dat hebben toekomstig gebruikers Artex, Young4Ever en KopGroep Bibliotheken besloten. De naam verwijst naar Jac. P. Thijsse en het is een verwijzing naar de Thijsseschool die sinds de jaren vijftig aan de Keesomlaan zit en verdwijnt als het onderwijscentrum (de Skool) in gebruik wordt genomen.

DP6 architectstudio in Delft gaat het voorlopig ontwerp maken voor het nieuwe centrum aan de Keesomlaan. Bedoeling is dat het voorlopig ontwerp eind van het jaar klaar is, waarna volgende stappen gezet kunnen worden. DP6 architectstudio werd gekozen uit drie bureaus die waren benaderd om een schetsontwerp te maken. 

Het Thijssehuis wordt een gebouw van twee lagen waarin de ruimten van Artex, de bieb en Young4Ever door elkaar lopen, zodat de organisaties samen een geheel vormen. Het nieuwe Thijssehuis krijgt tevens een dorpshuisfunctie waar de gemeenteraad vorig jaar om had gevraagd. 

Dat moet ervoor zorgen dat het Thijssehuis gaat aanvoelen als een huiskamer voor Texel waar mensen ongedwongen binnen kunnen lopen. “Als je je kind brengt voor muziekles kun je even aan de leestafel gaan zitten en eventueel wat te drinken pakken.” Het nieuwe centrum is daarmee te vergelijken met School 7 in Den Helder waar sinds een paar jaar ook diverse functies samen een geheel vormen.

Het nieuwe gebouw wordt aan de buitenkant opgetrokken uit steen en hout. Er komt de nodige beglazing in, zodat mensen die bij de hoofdingang binnen komen meteen uitzicht hebben op de achterliggende ijsbaan. Bekeken wordt of er ook elementen van de Thijsseschool in het nieuwe gebouw meegenomen kunnen worden.

Binnen wordt het Thijssehuis een functioneel gebouw met een grote vide die de bezoeker meteen duidelijk moet maken wat er waar in het gebouw allemaal te doen is. “Naast de lessen en optredens van Artex en de uiteenlopende activiteiten van Young4Ever en de bibliotheek, bieden de les- en oefenruimtes en de tot vlakke-vloer-theater opgewaardeerde voorspeelruimte samen met de diverse podia in en rondom het gebouw veel ruimte voor actieve en passieve culturele activiteiten, voordrachten, optredens, exposities en ontmoetingen.”

Artex, de bibliotheek en Young4Ever zijn blij met hoe het ontwerp eruit komt te zien. Volgens wethouder Remko van de Belt (cultuur) heeft DP6 een mooi, stijlvol en functioneel gebouw geschetst dat past in de directe omgeving en aansluit bij de ijsbaan en de vijver. Er komen veertig parkeerplaatsen bij de nieuwbouw (ongeveer op de plek waar nu het schoolplein van de jongste groepen van de Thijsseschool is) en een plek waar fietsen gestald kunnen worden.

DP6 start na de zomervakantie met het voorlopig ontwerp. Op basis daarvan worden volgens de gemeente heldere afspraken gemaakt over de bouwkosten en een realistisch bedrijfsplan voor de activiteiten en beslist de gemeenteraad in december 2021 finaal of de realisatie doorgang vindt.

Afbeelding
Texelse IJsboerderij Labora zoekt ijsbereider m/v Algemeen 44 minuten geleden 1
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een weekend-/vakantiehulp 1 uur geleden
The Promised Land vertelt een stukje Deense geschiedenis van de 18e eeuw.
Kong en Godzilla strijden zij aan zij Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 4 uur geleden 2
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 5 uur geleden 5
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 22 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06