Sander Diks en Sander Visser nemen het voortouw, Marinka Visser-Diks op de achtergrond.
Sander Diks en Sander Visser nemen het voortouw, Marinka Visser-Diks op de achtergrond. Foto: Job schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Familiebrouwerij Diks plaatst nieuwe tanks en groeit door

Algemeen

Bij familiebrouwerij Diks zijn gisteren vier nieuwe biertanks geplaatst. Drie met een inhoud van 4.500 liter en één van 7.500 liter. “Hiermee kunnen we zeker tot december volgend jaar vooruit”, stelt mede-eigenaar Jasper Diks.

Als ik hier wel eens om half 4 ‘s ochtends binnenloop, word ik spontaan vrolijk als ik die ketels zie. Ze stammen uit 1967 en komen uit een kleine Duitse brouwerij

Men zou bijna vergeten dat de brouwerij pas sinds 2017 bestaat. Sindsdien gaat het snel. Met acht verschillende bieren (vijf bovengistend en drie ondergistend) en een jaarproductie van om en nabij 250.000 liter is het familiebrouwerij niet meer weg te denken uit de Texelse biermarkt. Bier van Familiebrouwerij Diks kent op Texel 87 verkooppunten en is inmiddels ook bij tweehonderd speciaalzaken in de rest van Nederland verkrijgbaar. “Het gaat goed, daar hoeven we niet stiekem over te doen. We zijn de enige brouwer op Texel met een pils (Tesselaar Eilandbiêr red.) en de Strandstruner, een koperkleurig Weizenbier, is ons best verkochte bier. Van alle speciaalbieren in het Weizenbier in Nederland overigens sowieso het populairst, waarschijnlijk omdat het wel een toegankelijk bier is.”


Jasper is vriendelijk en vertelt vrijuit. Aan de andere kant kiest hij zijn woorden zorgvuldig en weet hij precies wat hij wil vertellen. Als salesman van de familiebrouwerij is hij in vier jaar snel volwassen geworden. Als we hem vragen of een te snelle groei het charmante van het familiebedrijf niet bedreigt, antwoordt hij voorbereid. “We doen het nog altijd met de familie. Ik ben niet bang dat we ons karakter verliezen. We draaien het bedrijf met zes van de acht familieleden, de andere twee denken wel op de achtergrond mee. Als er wel mensen bij komen, zorgen we dat die zich onderdeel van de Diksfamilie voelen.”

De ster van Familiebrouwerij Diks is onmiskenbaar rijzende. Met Maurice als pater familias was de nodige kennis in huis, maar met kennis alleen kom je natuurlijk niet ver. “Ik denk dat het belangrijkste is dat we er zoveel plezier in hebben. We doen het met z’n allen, ook als dit betekent dat we een keer langer door moeten werken. Maar alles valt of staat uiteindelijk bij de kwaliteit van je product en dat is goed”, vervolgt Jasper.


In de brouwerij in 2018. - Familiebrouwerij Diks

Het interview vindt dinsdagmiddag plaats in het proeflokaal dat uitzicht heeft op het brouwhuis. De twee blinkende koperen ketels zijn een absolute eyecatcher. “Als ik hier wel eens om half 4 ‘s ochtends binnenloop, word ik spontaan vrolijk als ik die ketels zie. Ze stammen uit 1967 en komen uit een kleine Duitse brouwerij. Als de nieuwe tanks er staan, kunnen we weer vooruit. Er komt ook nog een nieuwe machine om de flessen af te vullen, zodat we sneller kunnen werken. Met de huidige machine is het flink aanpoten, hoewel we niet vies zijn van hard werken trouwens.”

Wat de toekomst brengt durft Jasper niet precies te zeggen. “We zijn vol vertrouwen en hebben er zin in! We zitten nog vol ideeën. Het zou nu mooi zijn als straks het Proeflokaal weer open mag en we weer rondleidingen mogen geven. Want we laten graag zien wat we hier doen.”

BBQ Battle

De volger van het RTL-programma BBQ Battle heeft het de laatste weken al kunnen zien: het bier van de brouwerij komt iedere aflevering voorbij. We werden benaderd door Frank Spooren (VVV Texel) en Erwin Goënga (I love Texel) dat ze nog op zoek waren naar de brouwerij van Texel om mee samen te werken en zo geschiedde. De aflevering van komende zondag is deels hier opgenomen en geeft een mooi inkijkje in wat we hier doen.”

Afbeelding
Nieuwenhuis beste biljarter bij DVO Sport 18 uur geleden 1
Het Familietoernooi bij ZDH.
Familietoernooi voor voetballers bij ZDH Sport 20 uur geleden 1
Afbeelding
Molens De Traanroeier en Het Noorden geopend op Open Molendag Algemeen 21 uur geleden
Schilderij uit de expositie ‘Texels Landschap’ gemaakt door Joke Keijzer-Schraag
Expositie 'Texels Landschap' in De Twaalf Balcken Cultuur 22 uur geleden
Een vat Texels Geheim 2024 aan boord van de reddingboot.
Texels bier voor jubilerende KNRM Algemeen 6 mei, 10:30 1
Nieuwe verschijning op Texel: de Vogelfietssafari van Klaas de Jong.
Van bierfiets tot vogelfietssafari Algemeen 5 mei, 16:30 9
Martine van Huntum en haar team zijn al jaren de specialist in gezichtsbehandelingen.
Beauty Outline is de personal trainer voor je huid Advertorials 5 mei, 13:00
Eilanddichter Fiet van Beek draagt Tegenspraak voor.
TEGENSPRAAK Algemeen 5 mei, 12:00 1